Florentin Marinescu: Sensei Dan Stuparu era ”general”. Cine știe karate, știe strategie militară, cine știe strategie militară, este și un bun manager

dan-stuparu-sensei
dan-stuparu-sensei

Dan Stuparu a fost un maestru al artelor marțiale, nu un simplu antrenor, a povestit pentru DeCe News Florentin Marinescu, președintele Federației Naționale de Arte Marțiale. A început în 1972, având norocul să studieze cu un practicant de karate, într-o vreme când aceste lucruri, în România, se puteau învăța doar din cărți. ”Dacă arta marțială este o artă a războiului, sensei Stuparu era de mult general, spune Florentin Marinescu. Cine știe karate, știe strategie militară, cine știe strategie militară, este un bun manager”.

Florentin Dumitru a vorbit într-un interviu pentru DeCe News despre începutul artelor marțiale în România și rolul important pe care l-a avut Dan Stuparu în răspândirea lor.

Cum a pornit acest sport în România și ce rol a avut domnul Stuparu?

Dan Stuparu face parte din cei mai importanți oameni în karate-ul din România. A fost unul dintre primii practicanți serioși ai karateului din România. Dan Stuparu poate fi pus într-o galerie de foarte foarte puțini practicanți, întra-devăr, de arte marțiale, în special de karate-do. În 1972 s-a apucat de karate în timp ce făcea și facultatea la Brașov. Ulterior s-a dedicat total. A umblat prin toată țara pentru a promova acest sport. A crescut generații de practicanți de karate și a fost un maestru. Mulți spun că practică arte marțiale, dar, de fapt, practică sporturi derivate din arte marțiale. Ei sunt doar antrenori. Dan Stuparu a fost maestru.

Cum se învățau karate în 1972?

Dan Stuparu a învățat de la cineva care practica deja. Cineva din prima generație de practicanți. Un practicant din Brașov, Dorel Negrea. Primii oameni care au făcut karate, în aceea perioadă, au învățat din cărți. Eu am avut norocul să învăț de la cineva din Germania. Majoritatea, atunci, mă refer la 1967, venea din judo. Erau 15 oameni care făceau karate, din prima generație. Majoritatea sunt plecați din țară sau... plecați de tot. Dan Stuparu a făcut parte din a doua generație.

Filmele cu karate au ajutat sau au pervertit sportul?

În anii 60, nu existau filme cu karate. Filmele acestea au apărut după 1973. A apărut Bruce Leee, care a făcut propagandă pentru karate. Au ajutat, într-un fel, pentru că oamenii au văzut o altă manieră de a lupta.

Te ajută cursurile de karate în carieră?

Arta marțială este o artă a războiului. Vorbim de strategie și artă militară, deci de o formă de management. Cine știe strategie militară, poate face management. Toate regulile din management sunt strategii militatare aplicate în societate în timp de pace. Cel care reușește să înțeleagă lucrurile acestea poate avea success. Știu mulți oameni care au ajuns foarte sus și care în fiecare an îmi reamintesc că asta se datorează și anilor pe care i-au petrecut cu mine: să fie răbdători, să fie civilizați. În 1986 am făcut pregătirea psiho-fizică a echipei Steaua. A câștigat Cupa Campionilor.

Dacă artele marțiale sunt arte ale războiului, ce grad avea Dan Stuparu? Sensei Stuparu este de multă vreme general. De foarte multă vreme e general. Eu îl consider un maestru, centurile, valoarea. Din 10 dan, a ajuns la 7 dan... Nu întâmplător îl cheamă Dan. În japoneză, ”dan” înseamnă nivel.

Alte declarații ale lui Florentin Marinescu

- Echilibrul este o chestiunea relativă pentru că trăim social. Dacă am face acel karate de care se vorbește mereu, pe un vârf de munte și departe de societate și de tot și ne-am gândi numai la suflet și la educație ar fi altceva. Și eu am trecut printr-o chestiune absolut cumplită. E vorba tot de o problemă de sănăate, legată de sistemul circulator. Deși eu toată viața am făcut mișcare. Ceea ce nu ar trebui să se întâmple absolut niciodată. N-am fumat, n-am băut, am dus o viață cumpătată. Este vorba de un cu totul alt echilibru, pe care nu ți-l găsești. Mai ales atunci când începi să pui la suflet, așa cum se gândea Dan Stuparu la educația nației, la copii.

- Practicanți de karate în România sunt de ordinul zecilor de mii, poate mult mai mulți. Eu am aflat duminică dimineață această veste tristă, a dispariției lui sensei Stuparu. Am scris repede, pentru că toată lumea stă sâmbătă și duminică pe Facebook și de atunci toată lumea a știut. Am înțeles că televiziunile au preluat asta duminică seara și i-au dat respectiva amploare.

- Pentru mine toată viața lui este o legendă... este un maestru care a demonstrat că viața lui a fost o viață frumoasă. Mulți oameni îl regret și își amintesc acum de el.

- Ar fi fost foarte frumos dacă toate aceste lucruri care se scriu despre Dan Stuparu s-ar fi scris cât timp era în viață. Dacă atunci ne întorceam și-l dădeam ca exemplu, era bine pentru tinerii români. Pentru că noi nu dăm exemplu astfel de oameni, ci promovăm tot felul de băieței din fotbal sau din muzica lăutărească, după care, încet-încet, copiii noștri se iau.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel