Pe aeroportul Tampa din Florida (SUA) a fost nevoie de retrasarea pistei din cauza schimbărilor rapide intervenite în reaşezarea nordului magnetic. În vara lui 2009, o procedură similară a avut loc pe aeroportul Stansted din Londra, iar, înainte de aceasta, în 2006, pe aeroportul Sylt din Germania, relatează The Epoch Times.
Deoarece câmpul magnetic al Pământului este supus unor schimbări constante, se modifică inevitabil şi poziţia polilor magnetici. În prezent, situaţia polului magnetic în faţa coastei Antarctidei este încă stabilă, dar, în general, polul magnetic arctic s-a deplasat în ultimii 200 de ani cu 1.100 kilometri.
În condiţiile unei viteze de 50 de kilometri pe an, acesta se deplasează în prezent din Canada în direcţia Rusiei. Teoretic, se aşteaptă ca în 2050 să atingă Siberia. Concomitent cu deplasarea accelerată a polului nord magnetic se produce o slăbire a câmpului magnetic general al Pământului, care de-a lungul ultimilor 150 de ani a slăbit cu 10%.
Experţii, angrenaţi în studierea Pământului, apreciază că toate aceste date induc ideea unei inevitabile schimbări a polilor, care, potrivit lor, ar fi trebuit să intervină deja. Ei argumentează că, în ultimii 400.000 milioane de ani, astfel de evenimente s-au întâmplat în medie o dată la 250.000 de ani, fapt stabilit graţie liniilor crestelor oceanice, pe care lava întărită a lăsat amprente ale câmpului magnetic al Pământului.
Un semn al schimbării polilor este dispariţia completă a părţii principale a câmpului magnetic, similar cu tija magnetică. În cadrul acestui proces, Pământul pierde 'umbrela de protecţie' magnetică, care apără Terra de protonii şi electronii ejectaţi de Soare cu o viteză de câteva sute de kilometri pe secundă.
Acest scenariu îngrozitor al Pământului fără câmp magnetic, lăsat la voia vântului solar, cu oameni calcinaţi în haos, cu prăbuşirea reţelelor energetice şi blocarea reţelei de calculatoare teoretic devine posibil. Cu toate acestea, geologii nu au reuşit să descopere urme de distrugere în masă în timpul deplasării polilor Pământului. De asemenea, nu s-au descoperit în timpul cercetărilor nici urme de mutaţii ale florei şi faunei din cauza radioactivităţii crescute inerente unui astfel de proces, care se extinde de regulă pe durata a sute sau chiar mii de ani.
Invocând studii cu privire la planeta Venus, care nu are un câmp magnetic intrinsec, savanţii susţin că un scut protector magnetic se formează chiar în atmosfera propriu-zisă. Acest lucru a fost confirmat şi în urma unor calcule efectuate la calculator cu privire la Terra. Aşadar, prin dispariţia completă a câmpului magnetic, Pământul nu va deveni vulnerabil la vântul solar datorită atmosferei protectoare.
sursa: Agerpres
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu