O leziune la nivelul buzei superioare ce nu se vindecă în câteva zile ar putea fi o mare problemă de sănătate. Confundat uneori cu herpesul trenant, carcinomul spinocelular de buză este cea mai frecventă formă de cancer localizat la nivelul capului şi gâtului.
Medicul dermatolog Daniel Boda, de la Centrul de Excelenţă în Dermatologie al UMF Carol Davila Bucureşti ne avertizează asupra semnelor de alarmă în cancerul de buză şi ne prezintă factorii de risc.
Incidenţa acestei afecţiuni în Europa reprezintă în jur de 10% din totalul cazurilor de cancer de piele şi peste un sfert din cazurile de cancer gurii şi faringelui. În aproximativ 90% din cazuri tumora este localizată la nivelul buzei inferioare, implicarea buzei superioare fiind rară. Incidenţa este semnificativ mai mare la bărbaţi dar, în ultimele decenii se constată creşterea rapidă a numărului de femei afectate de cancer de buză. Motivul: stilul de viaţă al femeilor este similar cu cel al bărbaţilor, astfel încât factorii de risc sunt aceiaşi.
Riscul de apariţie a cancerului de buză este crescut de fumat, expunerea cronică la radiaţii solare, igiena orală deficitară, infecţiile cronice ale cavităţii bucale, traumatismele cronice locale. Rănile sunt fie arsuri generate de fumatul ţigaretelor, fie traumatisme mecanice determinate de lucrări dentare defectuase. Consumul de alcool reprezintă un alt factor de risc, în special când se asociază cu fumatul.
Apariţia carcinomului spinocelular poate fi precedată de leziuni de precanceroase, iar tumora poate evolua sub forma unui nodul, a unei zone mai dure sau a unor eroziuni ale buzei.
În etapele incipiente, modificările induse la nivelul buzei de carcinomul sponocelular, pot trece neobservate. De aceea, prezenţa la nivelul buzei a unor leziuni chiar de mici dimensiuni, a căror vindecare întârzie câteva săptămâni, trebuie să ne îndrepte spre medicul dermatolog. De asemenea, prezenţa unei inflamaţii cronice, a unei îngroşări, sau a unui aspect albicios la nivelul buzei constituie tot atâtea semnale de alarmă.
Uneori, manifestările iniţiale ale carcinomului spinocelular de buză pot fi confundate cu leziunile induse de virusul herpetic. Cu toate acestea, întârzierea vindecării ar trebui să reprezinte un îndemn în plus pentru pacient de a se prezenta la medic. De asemenea, nu trebuie omis faptul că o serie de cercetători au inclus infecţia herpetică printre factorii favorizanţi ai apariţiei cancerului de buză.
Carcinomul spinocelular de buză are o evoluţie mai agresivă decât formele cu alte localizări, generând mai rapid metastaze, de aceea, în cazul apariţiei unor leziuni suspecte la nivelul buzelor se impune efectuarea unui consult dermatologic.
Tratamentul presupune îndepărtarea chirurgicală a zonei afectate şi radioterapia. Ratele de vindecare sunt de aproxiativ 90% în cazul tumorilor aflate în stadii incipiente, ceea ce arată de ce este bine ca pacientul să vină rapid la medic. Un alt aspect care subliniază importanţa unui diagnostic precoce este legat de aspectul fizic rezultat în urma operaţiei, dar şi de cel funcţional. Leziunile diagnosticate în stadii iniţiale permit intervenţii cu rezultate funcţionale şi cosmetice foarte bune, în timp ce formaţiunile tumorale aflate în stadi mai avansate necesită intervenţii radicale, cu deficit funcţional şi consecinţe estetice importante.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu