Atunci când o femeie află că este însărcinată primul pas pe care îl face pentru sănătatea sa și a copilului ei este să consulte un medic care să o ajute să se bucure de o sarcină ușoară /sigură din punct de vedere medical și de un copil fericit. Însă pregătirea pentru viața de mămică nu se oprește odată ce ușa medicului se închide, ea trebuie să continue cu o bună pregătire fizică, mentală, emoțională și comportamentală pentru naștere și tot ceea ce va urma după ea.
S-au editat sute și mii de cărți despre sarcină și naștere, informațiile circulă mai mult sau mai puțin corect despre aceste aspecte în spațiul virtual, însă cea mai bună pregătire prenatală o oferă un curs prenatal bine gândit. Acel curs trebuie să ofere mamei informații despre sarcină, despre naștere și cum poate să se bucure de o naștere frumoasă care să o împlinească ca mamă și femeie, dar și să o învețe pe noua mămică aspecte despre alăptare, prima baie a nou-născutului, despre îngrijirea sa cu tot ceea ce înseamnă ea. Mai mult, cursurile prenatale nu sunt construite pentru anumite mame, ele sunt așa de diverse încât putem spune că pentru fiecare gravidă există un curs și un instructor gata să o ajute să fie o mămică bună pentru copilașul ei.
Viitorii părinți parcurg modulele de educație prenatală specifice unui curs dintr-o varietate de motive. Dintre ele putem enumera faptul că prin intermediul acestor cursuri întrebările lor își găsesc răspunsul, știut fiind faptul că un medic nu are timp sau poate nici dispoziția necesară ca să ajute fiecare graviduță ce îi trece pragul. De asemenea, cursurile prenatale încurajează implicarea parentală, mai ales pe cea a tatălui și părinții dobândesc susținere în demersurile lor și învață cum să fie părinți buni, dar aceste cursuri prenatale le ajută pe mame să cunoască o serie de aspecte care odată identificate scad riscul complicațiilor perinatale.
Există o mare varietate de cursuri prenatale pentru părinți și se pare că ele sunt eficiente în orice format se realizează. Acestea pot să fie grupuri tradiționale de educație prenatală (cum sunt cursurile oferite sau recomandate de spitale), cursuri de educație prenatală care au la bază cele mai noi abordări din psihologia perinatală, cursuri de educație online, cursuri de tip individual, de grup, combinate individual și de grup, etc.
Studiile de eficiență cu privire la rolul pe care îl au cursurile prenatale pentru mame au arătat că acestea au un efect pozitiv asupra stării de sănătate a mamei (mult-temuta depresie postnatală se instalează cu o rată mai mică), ele cresc nivelul de pregătire mentală pentru naștere în rândul femeilor gravide (ceea ce noi, psihologii numim autoeficacitate, credința că suntem capabili să facem un anumit lucru oricât pare el de dificil), scad rata de utilizare a analgezicelor în timpul nașterii, ajută mama să identifice cât mai corect momentul în care travaliul este activ și astfel ajunge la spital atunci când este necesar, cresc rata de inițiere și continuare a alăptării și nu în ultimul rând, oferă o mai mare satisfacție legată de relația de cuplu și de interacțiunea dintre părinți și copii după naștere.
Lipsa de informație este o problemă majoră
Un studiu realizat în anul 2011 de mai mulți psihologi canadieni a arătat că numai 30% dintre femeile însărcinate participă la cursuri prenatale. Este un procent îngrijorător de mic și cu siguranță cifra este și mai mică în România (nu cunosc situația statistică din țara noastră în această privință, doar fac o aproximație din experiența practică). Și nu numai acest procent mic este îngrijorător cât situația în sine deoarece prin intermediul cursurilor prenatale mamele învață avantajele și dezavantajele asociate cu diferite strategii de control al durerii, despre epiziotomie, diferența dintre cezariană și nașterea vaginală sau naturală, ele devenind altfel incapabile să ia o decizie informată și asumată în legătură cu îngrijirea lor medicală, cu modul în care vor naște și ce se va întâmpla cu corpul lor nu numai în sala de nașteri, dar și în anii ce vor urma.
De ce este lipsa de informație o problemă? Să facem o analogie simplă între naștere și o altă manoperă medicală. În orice situație medicală, având în vedere că există o varietate largă de tratamente ce se pot aplica, pacienții sunt încurajați să caute o a doua opinie, în special dacă este vorba despre o intervenție chirurgicală. Atunci când este vorba despre travaliu și naștere există mai multe opțiuni, unele mai potrivite într-un anumit moment față de altele și femeile trebuie să le cunoască pentru a-și da consimțământul cu privire la ele. Dacă femeia nu cunoaște ce înseamnă opțiunile care i se prezintă, ce face? Credința oarbă în personalul medical oricât de avizat este, găsesc că este un fapt necugetat și riscant pentru că nu este vorba despre sănătatea fizică a mamei și copilului, ci și de buna funcționare emoțională a mamei după naștere. Se cunosc numeroase cazuri de mame care simt că nașterea le-a fost furată, că nu au simțit că au un cuvânt de spus legat de ceea ce s-a întâmplat cu ele și copilașul lor. Consecința acestor fapte? Un baby-blues prelungit sau depresia postnatală sunt numai câteva dintre consecințele ce se pot răsfrânge asupra mamei iar stresul post-traumatic afectează atât mama, cât și copilul sau familia în ansamblu.
Și încă un fapt important de subliniat aici este acela că atunci când vorbim de o femeie însărcinată, în cele mai multe cazuri este o situație în care o femeie matură este gravidă, nu un copil. Dinamica aceasta în care o persoană este copilul (gravida) și unul adultul (medicul) nu este deloc sănătoasă și productivă. Studiul pe care l-am menționat mai sus afirmă că cea mai bună relație o au femeile cu un medic în vârstă sau cu moașele. Medicul în vârstă nu numai că are mai multă experiență practică și cunoștințe, dar favorizează mai mult nașterea vaginală sau pe cea naturală ce au un impact pozitiv asupra mamei și copilului iar moașele alocă mai mult timp pentru a asculta doleanțele femeii. Moașele sunt, într-adevăr, de mare ajutor mamelor în toată perioada perinatală, însă în România de ajutorul lor femeile beneficiază foarte puțin. Legat de medici, pentru țara noastră probabil relația dintre aceștia și paciente nu știm dacă ține neapărat de vârstă așa cum este cazul studiului citat, poate că la noi în țară medicii tineri sunt mai dispuși să își asculte pacientele și să le ajute să obțină nașterea pe care o doresc. Deocamdată nu știm cu certitudine acest lucru deoarece nu există studii în acest sens. De aceea ar fi bine ca gravidele să se informeze din timp – chiar înainte să rămână însărcinate – în legătură cu medicii care sunt pe aceeași lungime de undă cu ele și să aleagă pe cel mai potrivit să le ajute să aducă pe lume un nou membru în familia lor.
Revenind puțin la ideea anterioară, a cere o altă opinie medicală înseamnă responsabilitate și maturitate și având în vedere trendul acesta care spune că medicii oferă servicii medicale, prin această metodă femeile se asigură că obțin cele mai bune servicii pentru sine și membrii familiei lor. Medicul nu este angajatorul unei femei, ci un consultant angajat să ofere un serviciu și dacă vrem cel mai bun serviciu, atuci trebuie să știm câte ceva despre produsul care ni se oferă. În acest caz produsul este îngrijirea maternă și cea a nou-născutului și modul cel mai bun pentru informare este prin cursurile prenatale și prin cărțile de specialitate.
Tipuri de cursuri prenatale la care puteți participa în România
Din nefericire modul în care a evoluat societatea în ultimii 50-60 de ani este în defavoarea femeii, mai ales când ea dorește să aducă pe lume un copil. Acum nu mai beneficiază de ajutorul familiei când crește un copil, este departe de părinți sau de mătuși de la care putea învăța despre naștere, alăptare și îngrijirea copilului. În perioada adolescenței tinerii nu sunt încurajați să învețe care sunt abilitățile necesare pentru a fi părinți capabili pe viitor, foarte puțini dintre ei își petrec timpul cu copii mai mici. În cele mai multe situații mama este singură și neajutorată, în cel mai bun caz are alături un partener ce se simte la fel de neajutorat ca și ea și împreună învață prin încercare și eroare cum să crească un pui de om sau în cel mai bun caz cum să îl ajute să supraviețuiască.
Spațiul nu îmi permite să trec în revistă toate tipurile de cursuri prenatale, dar cele care se țin la noi în țară și pentru care există instructori avizați sunt cursurile Lamaze (toată lumea a auzit de ele într-o formă sau alta sau și-a creat o imagine despre ele din filme), cursurile ce prezintă metoda Bradley, cursurile de tip hipnobirthing și cursurile SAMAS. Este foarte posibil să mai existe și alte metode, dar acestea sunt cele mai cunoscute și pentru ele există cei mai mulți instructori pregătiți.
Cursurile Lamaze au o abordare ce se focalizează pe tehnici de relaxare cum este respirația și distragerea atenției. În cadrul lor nu este descurajată nici încurajată folosirea medicației de tip analgezic, asumpția fundamentală este aceea că nașterea este un proces natural și femeile trebuie să își asculte corpul pentru a decide ce este cel mai bine pentru ele. Prețurile pentru ele variază de la un oraș la altul, dar ele depind și dacă părinții aleg să ia parte la un curs în grup sau individual.
Metoda Bradley are o abordare conform căreia există un partener care ajută gravida de-a lungul procesului de travaliu și naștere. Medicația analgezică este descurajată în favoarea unei experiențe naturale a nașterii și întreaga filosofie a cursului este centrată în jurul unei sarcini sănătoase de la începutul până la sfârșitul ei. Cursurile durează 12 săptămâni.
Cursurile prenatale de tip hipnobirthing se desfășoară pe parcursul a patru-cinci săptămâni și centrarea lor este pe o naștere blândă, calmă, care dă un sentiment de putere femeii, indiferent că nașterea are loc acasă sau la spitalul de stat/privat. Analgezicele nu sunt un scop pentru femeile care aleg această metodă, asumția de bază este aceea de a trăi nașterea ca o experiență plină de pace și bucurie. Cel mai important aspect legat de aceste cursuri este să înțelegeți că pentru ele există date empirice solide care atestă eficacitatea lor și că nu au nimic în comun cu concepțiile eronate ale oamenilor despre hipnoză. Beneficiul lor este că învață mama cum să se relaxeze profund în timpul travaliului și al nașterii și consecința acestei relaxări este o naștere ce durează un timp mai scurt și un copil liniștit.
Cursurile SAMAS sunt un program special realizat pentru mamele din România care provin din medii sociale și economice defavorizate (deocamdată este valabil numai pentru mamele din București, Bistrița, Constanța, Drobeta Turnu-Severin, Focșani, Medgidia, Pitești și Târgu-Mureș), dar și pentru mamele care sunt dornice să se informeze despre sarcină și copil contra-cost și acoperă toată perioada perinatală (perioada înainte de naștere și primele 1.000 de zile de viață ale copilului). Cursurile sunt ținute de moașe, asistente medicale sau medici ginecologi.
Dacă sunt însărcinată, atunci când aleg un curs prenatal, de ce ar trebui să țin cont?
În primul rând atunci când doriți să urmați un curs prenatal trebuie să aveți în vedere ce tip ce curs vi se potrivește, cât este de avansată sarcina (un curs de multe săptămâni este imposibil de urmat pentru o mămică aflată aproape de data probabilă a nașterii), spitalul unde are loc nașterea (este foarte important să vă informați cum se integrează informațiile de la cursul urmat cu dotările spitalului și cât este de dispus personalul de acolo să vă ajute să puneți în practică ce ați învățat), relația cu medicul este foarte importantă (urmăriți dinamica dintre dvs și medic și în funcție de aceasta stabiliți un plan minimal de naștere), cine face cursurile (aici fiți foarte atente deoarece în România acreditare pentru instruire într-o anumită formă de pregătire prenatală nu există deoarece nu există instituții acreditate în acest sens, cei mai mulți instructori au absolvit cursuri în străinătate, ceea ce este un lucru bun, dar contează și pregătirea lor de bază – unii sunt medici, asistenți medicali sau moașe, alții psihologi, alte persoane nu au nici o pregătire de acest tip.Întâniți-vă din timp cu instructorul, discutați despre ce înseamnă cursul pe care îl susține, care este filosofia sa cu privire la naștere și viața de părinte).
Mai contează să știți cât de mari sunt grupurile de pregătire prenatală și dacă vă integrați bine în cadrul lor, care este relația cu instructorul – dacă nu aveți încredere în instructor poate ar fi bine să discutați despre acest lucru și vedeți cum puteți îmbunătăți relația, dacă există materiale în limba română sau engleză pe care le puteți studia în plus și dacă se țin cursuri individuale sau online pentru părinții cu un program foarte încărcat.
Un ultim aspect aș vrea să menționez aici – indiferent ce curs de pregătire prenatală alegeți - și vă recomand foarte mult să urmați unul, simplul fapt că mergeți la cursuri și ascultați niște informații nu vă ajută. Tot ceea ce vi se comunică trebuie reținut, trebuie să puneți întrebări, să vă informați cât mai mult fără să vă temeți că exagerați, este un drept al dumneavostră să fiți informați și pentru acest fapt plătiți. De asemenea, numai practica exercițiilor propuse vă va ajuta să obțineți rezultatele de care instructorul vorbește. Dacă nu alocați timp să faceți exercițiile recomandate există șansa nedorită să constatați că tot ce ați învățat nu vă este de nici un folos, că experiența nașterii și a maternității nu este deloc ceea ce ați visat și mai neplăcut, că ați pierdut timp și bani pentru ceva ce nu a avut decât un efect minor.
Nota redacției - Pe Lavinia Stupariu o găsiți aici și aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu