Majoritatea alimentelor pe care le găsim în supermarketuri conţin aditivi alimentari. Chiar dacă mulţi dintre noi condamnă utilizarea E-urilor în hrană, acestea pot fi şi benefice.
autor: Anca Murgoci
Aditivii alimentari sunt acele substanţe care ajută la conservarea produselor, la facilitatea de a le procesa, la intensificarea aromelor, culorii şi aspectului.
Dacă nu ar exista aditivii alimentari, produsele pe care le avem astăzi pe masă fie s-ar altera rapid, fie nu ar exista. Pentru a ne putea bucura de gustarea preferată, trebuie să ştim că fără aditivi alimentari, aceasta nu ar mai putea ajunge pe rafturile supermaketurilor. Nu trebuie să uităm că alimentele pe care ni le dorim străbat sute sau mii de kilometri până ajung la noi. Fără E-uri, numărul oamenilor care mor de foame s-ar tripla.
Datorită faptului că satele din România suferă un grav proces de îmbătrânire, nimeni nu se mai ocupă de creşterea păsărilor, ovinelor, bovinelor sau de cultivarea pământului ca altădată. Sunt puţini cei care se bucură şi astăzi de o alimentaţie cât mai săracă în aditivi. Fără conservanţi, produsele lactate, carnea, legumele din supermarketuri ar deveni necomestibile.
Cea mai periculoasă grupă de aditivi alimentari sunt îmbunătăţitorii. Aceştia dau aroma, culoarea şi mirosul alimentelor pentru ca noi să avem altă percepţie despre produsul respectiv. Vorbim aici despre aditivii cosmetici sau modificatorii senzoriali, care fac dintr-o bucată de carne de vită un delicios Hamburger.
Pentru a putea controla cantitatea de aditivi alimentari consumată, trebuie să citiţi etichetele produselor. Chiar dacă respiraţi uşurat pentru că aţi găasit un produs care surprinzător nu conţine E-uri, mai uitaţi-vă o dată. Există mulţi aditivi alimentari care nu sunt reprezentaţi sub forma literei E plus un număr (E330). De multe ori, găsim în dreptul ingredientelor: antioxidanţi, emulgatori, stabilizatori, îndulcitori sau agenţi de colorare. De asemenea, etichetele ne pot duce în eroare. Chiar dacă pe un produs scrie: „Conţine puţin zahăr”, trebuie să fim conştienţi că produsul respectiv are zahăr. „Fără îndulcitori artificiali” înseamnă că produsul are zahăr, iar „fără zahăr” înseamnă că produsul are zahăr (cel mai bun exemplu în acest sens este Coca-Cola 0).
Chiar dacă nu există o etichetă propriu-zisă în cazul legumelor, trebuie să nu uităm că şi acestea au aditivi. Pentru ca multe dintre legumele pe care le consumăm să aibă o culoare atrăgătoare şi să fie cât mai mari, li se injectează o substanţă mai mult sau mai puţin nocivă. La fel şi în cazul ouălor (pe etichetele cofragelor) uită să ni se precizeze că găinilor li s-au adăugat aditivi în hrană.
Într-o lume ideală, aditivii alimentari nu ar trebui să existe. Fiecare dintre noi ar consuma produse naturale, neprocesate. Acest lucru ar fi posibil fie dacă resursele ar fi inepuizabile, fie dacă am putea să le gestionăm mai bine, fie dacă nu ne-am apropia de un număr de 7 miliarde de locuitori ai planetei. Fără aditivi alimentari, alimentele ar trebui livrate în cantităţi mici şi la preţuri foarte mari. Altfel, alimentele s-ar altera, iar pierderile ar fi inegalabile. De asemenea, nu ar mai exista o gamă atât de variată de alimente şi ne-am limita la câteva produse sezoniere. Adăugarea aditivilor alimentari nu poate fi stopată, dar noi trebuie să fim conştienţi că cei mai mulţi dintre aceştia pot provoca numeroase boli, cum ar fi astm, alergii sau intoxicaţii alimentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu