Cobai la raft: creierul, scanat pentru a depista percepția cumpărătorului

În România s-a realizat prima cercetare comercială de neuromarketing, tehnică folosită de câțiva ani în occident pentru a testa reacțiile consumatorilor la diferite produse. Potrivit unui comunicat difuzat de Mediafax, cercetarea a fost realizată pentru un brand de produse apicole, de către firma Buyer Brain. A fost analizată percepția consumatorilor cu privire la miere (categorie de produs).

Studiul a identificat care sunt atributele pe care oamenii le asociază cel mai ușor, la nivel inconștient, cu mierea. În cadrul cercetării s-a testat percepția asupra ambalajului produsului (în comparație cu cele ale concurenței) și vizibilitatea produsului la raft. Cercetarea a fost realizată cu ajutorul tehnicilor electroencefalografice, a măsurării schimbărilor electrice apărute la nivelul pielii și a ochelarilor cu funcție de eye-tracking.

 Tipare comportamentale diferite la tineri și vârstnici

La testarea percepției asupra produsului la raft s-au descoperit tipare diferite de comportament și distribuire a atenției pentru cele două grupe de vârstă. Dacă subiecții de peste 50 de ani au un traseu linear al privirii, din centru către stânga și apoi către dreapta, tinerii sar cu privirea din stânga în dreapta într-un mod mai degrabă haotic . “Aceste diferențe s-ar putea explica fiindcă oamenii mai în vârstă au fost obișnuiți să își ia informațiile din cărți, parcurgând spațiul cu privirea într-un mod similar lecturii. Tinerii, obișnuiți să se informeze pe Internet, sar de la o extremă la alta într-un mod similar cu felul în care privesc computerul când navighează pe net, explică Ana Iorga, autoarea studiului.

În ceea ce privește ambalajul, surpriza a fost că niciunul din ambalajele testate nu a declanșat o reacție pozitivă notabilă în rândul privitorilor, însă consumatorii mai în vârstă au fost cei care au dezvoltat o ușoară reacție pozitivă ca răspuns la brandul și fața personajului de pe etichetă, cu care se puteau identifica. Printre atributele negative asociate cu mierea se numără caloriile și faptul că este lipicioasă (în special cei tineri). Per ansamblu, majoritatea oamenilor au fost neutri, ceea ce înseamnă că este mult  loc de îmbunătățit în acest sens. Neuromarketingul se diferențiază de cercetările tradiționale de piață (bazate pe chestionare și focus grupuri), prin folosirea tehnologiei specifice neurologiei: Electroencefalograf (EEG), Galvanic Skin Response (GSR) și ochelarii cu funcție de eye-tracking (ET). Astfel, se poate măsura nu numai ceea ce cred oamenii cu privire la brandul respectiv și la produs în general, ci și ceea ce simtreferitor la brand și care este intensitatea reacțiilor lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel