"Şcoală de vara a pacienţilor cronici” este un concept care vizează pregătirea pacientului cu insuficientă funcţională cronică de organ vital pentru a face faţă vieţii de pacient cronic, pentru a-şi creşte calitatea vieţii şi a se integra în societate, printr-un automanagement integrat care să vizeze, pe lângă latura medicală a vieţii sale şi alte lături că cea psihologică, de comunicare, nutriţie, socializare etc.
Numărul pacienţilor cu transplant şi cu nevoie de transplant este din ce în ce mai mare, iar numărul medicilor care se ocupă de monitorizarea acestora rămâne constant. În această situaţie, medicii au din ce în ce mai puţin timp de alocat pentru fiecare pacient.
În sprijinul pacienţilor şi al medicilor, Asociaţia Transplantaţilor din România a gândit şi implementează de 4 ani proiectul „Şcoală de vara a pacienţilor cronici.”
Peste 100 de pacienți vor participa
La activităţile Şcolii participa peste 100 de pacienţi din întreagă ţară - cu transplant şi în program de hemodializă. Acestea se desfăşoară atât în plen, cât şi în ateliere, toate temele fiind prezentate de specialişti în domeniu.
În plen se dezbat interactiv teme legate de accesul pacienţilor la beneficiile programelor naţionale de sănătate şi la cele de protecţie socială.
În ateliere se învaţă principii ale unei alimentaţii adecvate nevoilor generate de boală, cum să creeze emoţii pozitive pentru a depăşi mai uşor momentele dificile, modalităţi de comunicare cu medicul, cum să introducă în viaţă cotidiană mişcarea, să descopere motivaţii pentru a merge înainte şi încă alte lucruri necesare pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pacientului cronic.
Un moment deosebit al Şcolii de vara a pacienţilor cronici va fi „Seară culturală” organizată de ATR sâmbătă 26 august, începând cu ora 20.30, în Mangalia – Portul Turişti („LA SCOICĂ”).
„Ca pacient, în mod deosebit că pacient cronic, eşti pus în situaţia de a avea nevoie de informaţii la care în situaţia de „om sănătos” nu te-ai fi gândit niciodată. Când medicul te anunţă că ai o afecţiune, mai ales una foarte gravă, îţi doreşti să afli cât mai multe despre această. Şcoală de vara a pacienţilor cronici, da posibilitatea pacienţilor să acceadă la informaţie atât de la profesionişti, cât şi prin schimb de experienţă între pacienţi. Fiecare participant la şcoală de vara pleacă spre casă cu informaţii utile pe care le foloseşte pentru el, dar le împărtăşeşte şi altor pacienţi. Această este utilitatea acestui proiect!”, spune dl. Gh. Tache, presedite ATR, potrivit unui comunicat al ATR.
La rândul sau, primarul municipiului Mangalia, Radu Cristian, a declarat că susţine astfel de proiecte benefice pentru starea de sănătate a comunităţii din care face parte, şi nu numai: "Starea de sănătate este foarte importantă pentru fiecare dintre noi. Mă bucur că astfel de proiecte, bazate pe coeziune şi întrajutorare între oameni, există şi conduc la o bună informare a pacienţilor aflaţi în suferinţă. De asemenea, autoritatea locală din Mangalia sprijină orice activitate de acest gen care are că scop conştientizarea pacienţilor cronici şi aparţinătorilor acestora, că o bună documentare în ceea ce priveşte metodele şi modalităţile prin care îşi pot îmbunătăţi calitatea vieţii are numai efecte pozitive".
[citeste]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu