Cercetătorii de la CERN au păstrat antihidrogen într-o sticlă magnetică timp de 16 minute

Cercetătorii de la CERN, locaţia Marelui Accelerator de Particule, au reuşit să îmbutelieze antimaterie şi să o păstreze pentru aproape 16 minute, un record în domeniu, ţinând cont că, până acum, nu s-a reuşit păstrarea antimateriei mai mult de câteva fracţiuni de secundă. Studiul CERN publicat în revista Nature Physics dezvăluie cum, în cadrul experimentului ALPHA, s-a reuşit crearea unei „sticle magnetice“, un magnet superconductor, care a reuşi să suspende antiatomii la o distanţă sigură de pereţi, pentru a depozita antihidrogenul.

Cercetătorii au creat cantităţi infine de antimaterie în laborator de aproape 10 ani, dar nu au reuşit niciodată să o păstreze, deoarece antimateria este distrusă imediat atunci când se încearcă depozitarea convenţională. „Am ţinut atomii de antihidrogen mai mult de 1000 de secunde. Această metodă este revoluţionară în studiul antimateriei. Antimateria străluceşte în acelaşi mod ca materia? Resimte gravitaţia în acelasi fel? Mai sunt multe experimente dificile de efectuat, dar acest nou rezultat este un pas înainte foarte important. De acum înainte, experimentele vor fi de aproximativ 10.000 de ori mai puţin dificile decât înainte“, a declarat profesorul profesorul Makoto Fujiwara.

În filmul Îngeri şi Demoni, bazat nuvela lui Dan Brown, o sticlă de antimaterie este furată de la CERN de o societate secretă care ameninţă să-i dezlănţuie puterea distructivă. Doar o jumătate de gram de antimaterie ar avea forţa explozivă a 20 de bombe atomice de la Hiroshima, dar CERN arată că ar avea nevoie de câteva miliarde de ani pentru a produce această cantitate.

În încercarea de a clarifica miturile legate de antimaterie, oficialii CERN spun că „antimateria este perfect sigură, ţinând cont de cantităţile infime care pot fi produse. Ar fi periculoasă dacă s-ar putea face câteva grame, dar acest lucru ar dura câteva miliarde bune de ani“.

Cercetătorii de la CERC au încercat să studieze dacă antihidrogenul se supune aceloraşi reguli ale fizicii ca şi hidrogenul, dar au avut nevoie de mai mult timp înainte ca substanţa să fie anihilată de materie.„Această nouă modalitate de păstrare a antimateriei ne va permite prima privire asupra structurii antihidrogenului, primul element al tabloului antiperiodic“, a declarat cercetătorul Jeffrey Hangst, din cadrul CERN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel