Cele mai mari cutremure pe care le-a cunoscut omenirea

cutremure
cutremure

Pâmântul s-a mișcat în Japonia cum nu o mai făcuse vreodată în acea regiune, chiar dacă țara era pregătită de cutremur. Cel de pe 11 martie 2011 intră în instorie în topul celor mai puternice cutremure din lume, după estimările centrelor de seismologie. Uitându-ne în spate, numai șase cutremure au fost mai puternice decât cel din regiunea japoneză Sendai.

Valdivia (Chile), 1960

Recordul îl deține Chile. Pe 22 mai 1960 s-au succedat de fapt un lanț de cutremure la scurtă durată de timp, care însumate, ar fi putut ajunge la echivalentul de 9,5 pe scala Richter. Localitățile de pe coastă au dispărut în numai câteva minute, căci nivelul mării a crescut cu 4 metri și s-au înregistrat valuri de 10m care au acoperit mai multe insule și au devastat coasta Pacificului. Mai mult de 5.000 de persoane și-au pierdut viața.  

Alaska, 1964

Patru ani mai târziu, tot pe coasta Pacificului, pământul s-a zguduit în Alaska la o magnitudine de 9,2 grade. Era 27 martie. A durat aproape 4 minute și a distrus Anchorage, peninsula Kenai și fiordurile din Alaska. Un val uriaș a afectat o parte a coastei canadiene. Terenul s-a ridicat câțiva metri.

Cascadia,1700

Se știe că un cutremur a rupt regiunea Cascadia, regiune care se afla între Canada și SUA, și se estimează o magnitudine de 9 grade. Lungimea rupturii a fost de 1.000 de km, cu o deplasare de 20 de metri. Celebrul cutremur din Cascadia a produs un tsunami care a ajuns până pe coastele japoneze.

Arica (Peru), 1968

Regiunea Arica a fost zguduită ca niciodată în august 1968. A fost unul dintre cele mai puternice și mai destructive cutremure care s-au abătut vreodată asupra orașului Arequipa. Epicentrul cutremurului care se estimează la 9 grade a fost localizat exact lângă coastă. Se calculează că 700 de persoane și-au pierdut viața. În oraș, nu exista casă care să nu se fi ales cu cel puțin o crăpătură.

Kamchatka (Rusia), 1952

4 noiembrie 1952. Peninsula rusă Kamchatka, ce aparținea URSS-ului la momentul respectiv, a înregistrat un cutremur estimat la 9 grade, urmat de o serie de tsunami  care au distrus peninsula și insulele Kurile. Valurile au ajuns până în Hawaii, Japonia, Alaska, Chile și Noua Zeeilandă.  

Sumatra-Andaman, 2004

Toată lumea își aduce aminte de puternicul cutremur din 26 decembrie 2004 din Sumatra, de 9 grade, care a provocat un tsumami îngrozitor în Oceanul Indian în urma căruia au murit 230.000 de persoane. Valurile au ajuns în sud-estul Asiei, inclusiv părți din Indonezia, Sri Lanka, India și Tailanda.

Sendai (Japonia), 2011

11 martie 2011, ziua în care cutremurul din Japonia a lăsat scenele cele mai impresionante de la tsunamiul din sud-estul Asiei și până azi. Valurile au acoperit unele insule din Pacific.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel