Ministrul Sănătății, Eugen Nicolaescu, a evocat din nou posibilitatea desființării Caselor Județene de Asigurări. Mai mult, se vorbește despre desființarea Direcțiilor de Sănătate Publică județene. Prin desființarea Caselor de Asigurări s-ar reduce o parte din costurile de funcționare ale sistemului, odată ce rolul acestora va fi preluat de o Agenție de plăți sau de unele birouri specializate ale Ministerului Sănătății. În prezent, Casele cheltuie între 2-3 la sută din fondurile colectate pentru plata personalului, întreținere, chirii etc.
[caption id="attachment_292755" align="alignleft" width="276"] regiuni dsp case asigurari judetene[/caption]Ministerul spune că s-ar putea reduce această sumă cu 30%, adică la 1-2%. Modalitatea prin care va fi administrată finanțarea, după desființarea caselor nu a fost făcută publică.
Schimbarea, după modificarea Constituției și regionalizare
Direcțiile de Sănătate ar putea fi desființate doar dacă rolul acestora va fi preluat de structuri de control de la Ministerul Sănătății și de structuri administrative ale autorităților locale. Cel mai probabil, Institutul de Sănătăte Publică ar putea prelua sarcinile respective. La nivel local, direcțiile vor fi, de fapt, concentrate în 8 instituții, regionale. Acest transfer ar putea aduce economii Ministerului, care alocă peste 10 la sută din buget pentru funcționarea DSP-urilor (bugetul nu include pe cel al CNAS, ci este vorba de bugetul pentru funcționarea MS, de circa 10 ori mai redus). Cheltuielile vor crește la administrațiile locale și la cele regionale.
În reorganizare ar urma să fie prinși circa 5000 de funcționari, fiind vizate jumătate din posturi. Declaraţiile au fost făcute cu ocazia Forumului Naţional al Asociaţiilor de Pacienţi, eveniment organizat de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi Colegiul Medicilor din România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu