Aniversare istorică: 15 ani de la efectuarea primului transplant de ficat în România

În urmă cu 15 ani, în România a avut loc un moment istoric: echipa Profesorului Irinel Popescu a realizat prima operație reușită de transplant hepatic din spațiul românesc (de la donator decedat). Activității impresionante de 15 ani de transplant hepatic în România i-a fost dedicată și a XI-a ediţie a Zilei Naţionale a Transplantului, sărbătorită astăzi, 17 aprilie, printr-o festivitate aniversară organizată la Biblioteca Academiei Române - Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu", la care a fost prezent și ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, acesta exprimându-și speranța că anul 2015 va fi anul transplantului de plămân în România. 

Pe 15 aprilie 2000, echipa Profesorului Irinel Popescu salva de la moarte pe Gheorghe Penea, realizând prima operație reușită de transplant hepatic din spațiul românesc. Astfe a fost introdus transplantul de ficat ca metodă terapeutică în România, trecând de la etapa de pionierat, la stadiul de procedeu de rutină.

Istoria celor 15 ani de transplant hepatic în România a cumulat un număr de 669 de operaţii la 639 de pacienţi, iar toate aceste realizări spectaculoase au fost celebrate vineri printr-un simpozion aniversar, în Aula Academiei Române, susținut de Prof. Irinel Popescu, Acad. Victor Voicu, Prof. Domenico Forti, Prof. Christoph Broelsch, Prof. Mihai Lucan și Prof. Dan Tulbure.

Nicolae Bănicioiu: Dacă nu facem ceva în 2015, în România nu o să mai ai medic specialist

La eveniment au participat și două personalități de marcă ale chirurgiei mondiale de transplant hepatic, Prof. Domenico Forti, care, împreună cu echipa de medici români, a realizat primele operaţii de transplant hepatic de la donator decedat și Prof. Christoph Broelschcare, alături de aceeași echipă de medici, a realizat primele operaţii de transplant hepatic de la donator în viaţă, prima pacientă a cărei viață a fost salvată astfel fiind Timea Balogh.

Prezent la eveniment, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, și-a exprimat speranța ca 2015 să fie anul transplantului pulmonar în România.

Ministrul Sănătății a precizt că, "fiind vorba de o chestiune destul de sensibilă", nu ar dori să se nici presiune pe echipele medicale, care participă la instruire în clinicile din străinătate. "De aceea le lăsăm tot timpul necesar, noi contribuind cu partea financiară și ce ar mai fi, ca dotare". 

Ziua Naţională a Transplantului are loc în cadrul unui proiect european intitulat "Dezvoltarea competenţelor în transplant", implementat de Academia de Ştiinţe Medicale din România. Peste 600 de medici și 1500 de asistente au fost instruite pentru activități medicale necesare transplantului, în cadrul acestui proiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel