ANAF aruncă în aer guvernul Ponta. Fiscul lasă România fără medicamente din decembrie

Un document trimis de ANAF producătorilor de medicamente va produce o undă de șoc fără precedent în sistemul sanitar. Sistem girat chiar de premierul Victor Ponta, care este ministru interimar la Sănătate. Decizia acționează de luni, 29 octombrie, dar publicul va simți primele efecte în decembrie, când se va bloca aprovizionarea cu medicamente în spitale sau farmacii.  Ceea ce înseamnă că scandalul va izbucni chiar în timpul alegerilor parlamentare. Atât ANAF, cât și Ministerul Finanțelor au fost avertizați de producători și distribuitori, care au propus și soluții de rezolvare a blocajului. Fie este vorba despre un scenariu pentru destabilizarea guvernului, pregătit de oamenii fostei Puteri rămași în administrație, fie șefii de la Finanțe nu înțeleg ce se întâmplă în domeniu.

În discuție sunt circa 100 de milioane de euro, adică suma necesară pentru finanțarea consumului de medicamente timp de o lună. Mai precis, este vorba despre taxa claw back, pentru anii 2010 și 2011. În 2012, producătorii au început să plătească o taxă, raportată la vânzări, dar în primii doi ani de la introducerea acesteia au lipsit normele de colectare. Cert este că firmele și-au făcut provizioane pentru a achita banii, atunci când guvernul va fi în stare să reglementeze situația. Bomba cade însă pe 12 octombrie 2012, când Ștefan Pop, șeful ANAF, trimite un document , cu numărul 802432, către Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente și Local American Working Group, răspunzând la solicitarea de sprijin pentru interpretarea OUG 17/2012.  Prin această adresă, Fiscul anunță că nu producătorii trebuie să plătească taxa claw-back, ci distribuitorii. După ce a încasat bani de la producători în ultimele luni, pentru anul în curs!

Distribuitorii nu au însă sumele necesare, nici nu le-au prevăzut în exercițiul financiar pentru anii 2010 și 2011. Cele mai mari firme de distributie, care acoperă peste 80 la sută din consum, sunt decise să lupte în instanță cu ANAF. Dacă Fiscul și CNAS vor pune poprire pe conturi, distribuția de medicamente se va opri, cel puțin temporar, până la judecarea cazurilor.

Se pare că Ministerul Finanțelor este convins că marile concerne occidentale producătoare de medicamente vor plăti în locul distribuitorilor, pentru a nu pierde piața din România. Ce nu au luat în calcul contabilii de la Fisc este că firmele producătoare sunt societăți pe acțiuni și nu au cum să justifice donații către distribuitorii din România, mai ales când există acte oficiale care arată că nu au obligații de plată față de statul român. De altfel, nu doar acționarii ci și autoritățile din țările de origine ar sancționa o subvenționare a distribuitorilor , fără bază legală. Cel puțin două companii americane  ne-au confirmat  că nu pot plăti taxa claw-back, datrită reglementărilor interne și legislației SUA, odată ce ANAF a emis decizii prin care o consideră  obligația distribuitorilor.

Pe de altă parte, fiindcă un angrosist de medicamente lucrează cu zeci de firme producătoare, chiar dacă unele vor plăti în locul distribuitorului, nu este exclus riscul de blocaj, din cauza celor care refuză plata. Așa că nu există nici măcar un interes direct al companiilor străine pentru a subvenționa distribuitorii români.

VEZI DOCUMENTUL ANAF

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel