"Amnezia digitală", sindromul de care suferă peste jumătate dintre oameni, descoperit recent

Amnezie - fotografie cu rol ilustrativ
Amnezie - fotografie cu rol ilustrativ

Pentru că nu ne mai exersăm memoria și depindem de calculator și internet, cercetătorii susțin că suferim de "amnezie digitală". Acest nou sindrom, apărut din cauza dependenței de tehnologie, are totuși leac, în opinia psihiatrilor.

Relevant este faptul că peste jumătate dintre oameni nu mai țin minte decât numere de telefon învățate în copilărie, când nu dispuneau de această tehnologie. Altfel, pentru orice informație dorită, număr de telefon, destinație de vacanță, alegerea unui local sau a unui magazin generează o căutare pe internet. Pentru că nu ne mai exersăm memoria și depindem de calculator și internet, cercetătorii spun că suferim de "amnezie digitală", scrie stirileprotv.ro .

Așa fac o treime dintre cei șase mii de participanți la studiul Kaspersky. Potrivit rezultatelor studiului, 53% dintre participanții la studiu nu știu numerele de telefon ale copiilor, în timp ce 32% nu le cunosc pe cele ale părinților. 51% dintre respondenți au recunoscut că nu știu numărul de telefon de la birou.

Un alt simptom al amneziei digitale este că informația aflată de pe net e dată repede uitării. Psihiatrii spun că asta nu e neapărat rău.

Radu Florescu, medic psihiatru, psihoterapeut afirmă că există numeroase căi prin care se poate antrena memoria: "De exemplu, dacă dumneavoastră aveți nevoie să faceți o rețetă să gătiți ceva, dacă este extrem de important, atunci vă veți găsi resursele și energia în a memora acei pași".

O altă variantă de a exersa memoria este prezentată de un preot: "La vârsta mea de 76 de ani citesc în fiecare zi, știu o serie de versuri semnificative din Shakespeare, Eminescu, Heinrich Heine".

Important e ca memoria să fie exersată, spun specialiștii, deoarece e ca un mușchi care, dacă nu e folosit, se atrofiază.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel