Alergici la prezervative

prezervativ
prezervativ

Se pare că Papa Benedict al XVI-lea nu este singurul care are alergie la prezervative. Sunt cazuri în care, împotriva voinței lor, anumite persoane dezvoltă hipersensibilitate la latex, principalul component al prezervativului. Și nu numai la prezervativ, pentru că latexul este folosit frecvent. Iar dacă alergicul mai lucrează și în sistemul sanitar, are deja o mare problemă.

Latexul este omniprezent. Și există mulți care sunt alergici la acest component, o problemă care în cadrul populației generale poate fi evitată, prin renunțarea la folosirea produselor din latex, inclusiv prezervativul - ceea ce presupune un pericol destul de mare pentru aceste persoane, căci, deși contracepția se poate realiza și pe alte căi, bolile cu transmitere sexuală nu se pot evita mai sigur, cel puțin pentru moment, decât prin folosirea prezervativului. În plus, dacă persoana alergică face parte dintr-un anumit colectiv, cum ar fi cel sanitar, problemele se înmulțesc. Peste 120 de produse conțin latex. Acest compus, derivat din cauciuc, poate provoca simptome ușoare, cum ar fi mâncărime, dar și reacții adverse mai grave, care nu se pot evita decât prin renunțarea folosirii acestor produse. Și cum va renunța un medic la folosirea mănușilor sau a pansamentelor?

Care sunt cei care dezvoltă această hipersensibilitate

Aproape jumătate dintre cei care se nasc cu spina bifida - un defect congenital care implică dezvoltarea incompletă a tubului neural sau a oaselor care îl acoperă, în traducere literală coloană ruptă sau deschisă - sau cu alte patologii care implică necesitatea intervențiilor chirurgicale multiple de la vârste fragede dezvoltă această hipersensibilitate. Printre personalul medical, procentul este mai mic, de 20%, dar rămâne unul semnificativ pentru a constitui o adevărată problemă. Rezolvarea este schimbarea latexului cu vinilul. Este o problemă foarte serioasă, susțin specialiștii, căci începe cu mâncărime, dar poate ajunge la rinită și alte simptome respiratorii, cum ar astmul. Și totul în mai puțin de un an. Cel mai important factor de risc este praful pe care îl conțin mănușile sanitare, care afectează căile respiratorii. Există două tipuri de vaccin, dintre care unul este simptomatic, iar celălalt nu se comercializează din cauza numeroaselor efecte adverse și al efectului limitat.

Până și fructele pot produce o reacție asemănătoare

Dar personalul sanitar nu este singurul care are de suferit de aceste simptome. Perne, pansamente, echipament sportiv, ba chiar fructe - kiwi, bananele, strugurii sau castanele -, toate produc o reacție în cruce cu latexul. Proteinele din anumite alimente produc același efect în organism ca cel al latexului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel