Ziua Brâncuși. George Ivașcu: Constantin Brâncuși a izbăvit afară, dar a rămas român

Ziua Brâncuși se sărbătorește, începând cu anul 2016, la 19 februarie, amintind de data nașterii marelui sculptor român, respectiv 19 februarie 1876.

La data de 2 februarie 2015, scriitorul Laurian Stănchescu, președintele Fundației Ideea Contemporană, a solicitat oamenilor politici să declare "Ziua Națională Constantin Brâncuși", pe data de 19 februarie. "Vă cer în numele memoriei lui Constantin Brâncuși să declarați ziua de 19 februarie "Ziua Națională Constantin Brâncuși."

Propunerea legislativă privind instituirea acestei zile a fost inițiată de mai mulți parlamentari PSD, PC, UNPR, PNL, PP-DD și independenți. În expunerea de motive, inițiatorii susțineau că declararea datei de 19 februarie drept "Ziua Brâncuși" — sărbătoare națională legală lucrătoare ar reprezenta "o reparație morală față de refuzul și umilirea sculptorului de către statul român atunci când a vrut să doneze toată opera sa poporului nostru". "Constantin Brâncuși ne-a dus în universalitatea lumii, făcând din națiunea română o mitologie. Drept urmare, este datoria noastră pentru a nu fi mai prejos de omagiul pe care îl aduce lumea contemporană lui Brâncuși să declarăm ziua lui de naștere sărbătoare națională. (...) Această inițiativă onorează spiritul nostru și în același timp arată dragostea și recunoștința noastră față de valoarea lui Brâncuși".

Propunerea legislativă a fost respinsă de Plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată, la data de 16 iunie 2015, Comisia pentru cultură motivând că "a institui prin lege o nouă sărbătoare națională, în condițiile în care există deja o Zi a Culturii Naționale în cadrul căreia pot fi omagiate toate personalitățile culturii române, ar putea duce lucrurile în derizoriu".

Proiectul legislativ a fost, însă, adoptat de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, la data de 4 noiembrie 2015, iar președintele Klaus Iohannis a promulgat, la 27 noiembrie 2015, legea prin care data de 19 februarie este declarată Ziua Brâncuși ca sărbătoare națională. Potrivit legii, autoritățile administrației publice centrale și locale pot organiza sau sprijini logistic și material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile.

George Ivașcu: Constantin Brâncuși a izbăvit afară, dar a rămas român

Actorul George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis din Capitală, vorbește într-un interviu acordat Agerpres despre cum s-a îndrăgostit de Constantin Brâncuși.

Când și cum l-ați descoperit pe Brâncuși?

George Ivașcu: L-am descoperit pe Brâncuși în perioada, și recunosc asta, când încercam și eu să fiu mai deștept și citeam acele celebre citate. Brâncuși pentru prima dată a apărut în viața mea prin zicerile lui. N-aș putea să spun acum ce îmi mai amintesc din acestea, dar m-am îndrăgostit de un om înțelept. Așa mi se părea! Vorbim de perioada tinereților mele, când nu eram neapărat un iubitor de artă plastică și, chiar și acum, nu pot să spun că sunt un știutor de artă plastică, dar așa l-am descoperit pe Brâncuși, în perioada tinereții, în primul rând prin citatele lui și mai puțin arta lui. Fiindcă discutăm de anii '80, când existau Poarta Sărutului, existau toate celelalte sculpturi ale lui și eu încă nu ajunsesem la Târgu Jiu să știu de ele. Doar auzisem, văzusem fotografii și ascultasem ceea ce se vorbea despre acestea.

Ce v-a marcat cel mai tare din destinul Brâncuși?

George Ivașcu: Cel mai tare m-a marcat, și cred că mă marchează în continuare, autenticitatea lui. Brâncuși este un geniu care și-a păstrat în același timp fibra românească, fibra umană în primul rând, și cea tradițională, populară, reală în esența ei. Când am fost la Veneția și am văzut "Pasărea măiastră", m-a înfiorat. Atunci mi-am dat seama de cum a reușit să surprindă în dinamică împingerea aerului. Este absolut senzațional. Cred că am făcut atunci zeci de fotografii. Nu le-am făcut fiindcă nu aș fi știu nimic despre ea, dar o vedeam cu ochii mei, era a lui. Era o expoziție Brâncuși la Veneția. Am fost foarte mândru. Bineînțeles, am văzut și multe alte lucruri, dar să ajungi la Veneția și să te uiți cum se plimbau oamenii, cu cât respect, cu câtă reală adulație se uitau la Brâncuși, mi s-a părut de o mândrie ieșită din comun. Cred că ceea ce mă impresionează cel mai tare în continuare este că Brâncuși era un geniu. Să fii conștient că prin opera ta faci istorie și în același timp să rămâi un om pur și simplu, asta m-a impresionat și mă impresionează cel mai tare în continuare.

Ce ar trebui să însemne Brâncuși pentru fiecare dintre noi?

George Ivașcu: Pentru fiecare dintre noi trebuie să reprezinte ceea ce adeseori uităm, trebuie să reprezinte un om care, chiar dacă a izbândit la Paris, în America și în alte locuri decât în România, a rămas român.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel