Veste bună pentru bolnavii de cancer: Tratament care durează doar o zi

Un izotop radioactiv rar, capabil să distrugă selectiv celulele canceroase și fără efecte secundare, ar putea fi soluția pentru tratarea unor cancere agresive și împotriva cărora arsenalul terapeutic actual este foarte limitat. Noul medicament anticancer ar putea fi disponibil începând cu 2016, susțin reprezentanții filialei medicale a grupului francez din industria nucleară Areva, optimiști în potențialul fantastic oferit de medicina nucleară împotriva cancerelor.

Puternica armă anticancer, niciodată utilizată până acum, este izotopul de plumb 212 (pb 212). Acesta este un izotop rar extras din thoriu, la rândul său un element chimic rar, întrucât doar câteva grupuri mari din industria nucleară din lume, inclusiv Franţa, posedă stocuri importante din această substanţă, scrie descoperă.ro.

Aceste stocuri se află de altfel la originea industriei nucleare franceze, apărută în urmă cu o jumătate de secol. Comisariatul pentru Energie Atomică (CEA) a decis atunci să păstreze thoriul, după separarea sa de uraniu, devenit principala materie primă utilizată de industria nucleară pentru a produce electricitate.

În urmă cu 10 ani, oamenii de ştiinţă au avut ideea de a extrage izotopul Pb 212 pentru a efectua o serie de cercetări, stimulând compania Areva să iniţieze studii preliminare atât medicale - în domeniul cancerului -, cât şi industriale - pentru dezvoltarea unor noi procedee de extragere.

Grupul francez din industria nucleară Areva, semnatara unor parteneriate cu National Cancer Institute (NCI) din Statele Unite, dar şi cu INSERM (Institut Francais de la Santé et de la Recherche Médicale), realizând marele potențial al izotopului Pb 212, pune bazele în 2009 filialei medicale Areva Med, cu sediul în oraşul Bethesda din statul american Maryland, în apropiere de Washington.

Tratament împotriva cancerului ce durează doar o zi

În 2011, Areva Med a obţinut aprobarea de la Food and Drug Administration (FDA) pentru a iniţia un studiu clinic de fază 1 cu Pb 212 folosind radioimunoterapia, în colaborare cu cercetătorii de la Universitatea Alabama. Primul pacient a fost tratat în aprilie 2012 dintre cei 18 prevăzuţi în total.

"Am fost interesaţi de acele tumori împotriva cărora arsenalul terapeutic actual este foarte limitat, precum cancerul ovarian, gastric şi pancreatic, pentru care nevoile sunt importante, iar bolnavii aşteaptă o soluţie", a precizat Patrick Bourdet, directorul Areva Med, satisfăcut de maniera în care se desfășoară studiile, dar fără a oferi mai multe explicații.

În 2012, Areva, continuând să aducă laolaltă toate elementele necesare pentru dezvoltarea şi producţia acestui nou medicament anticancer, a încheiat un parteneriat cu gigantul farmaceutic elveţian Roche, lider mondial în domeniul oncologiei, și a lansat operaţiunile de construire a unui laborator care va produce Pb 212.

"Este într-adevăr o terapie anticancer extrem de bine ţintită, care permite abordarea mai multor forme de cancer, chiar şi metastazate", a precizat Patrick Bourdet. În plus, graţie acestei precizii, "nu există efecte secundare", a adăugat el. "Totul merge bine până în prezent, suntem încrezători şi optimişti, dar trebuie să aşteptăm rezultatele ştiinţifice", a adăugat el. "Cred că medicamentul nostru va fi disponibil în 2016".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel