Un nou tratament poate reduce transmiterea HIV de la mamă la copil

Un tratament dezvoltat recent de cercetătorii brazilieni și testat în Argentina, Brazilia, SUA și Africa de Sud a reușit să reducă transmiterea virusului HIV de la mamele infectate la copiii lor, au declarat cercetătorii. Această metodă constă într-o nouă combinație de medicamente și a fost descoperită de cercetătorii de la Fiocruz, un centru de cercetare medicală din cadrul Ministerului Sănătății din Brazilia, și de cei de la Universitatea din California.

[caption id="attachment_224559" align="alignleft" width="263"] sursa: unica.md[/caption]

Studiul s-a desfășurat pe o perioadă de opt ani și a implicat pacienți din 17 spitale, din cele patru țări, majoritatea (70%) fiind brazilieni. Experimentele au arătat că o combinație de două sau trei medicamente a redus semnificativ riscul de transmitere a virusului care provoacă SIDA, de la mame la nou-născuții lor.

Tratamentul recomandat, în prezent, de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cu scopul de a preveni transmiterea verticală, de la mamă la copil, constă în furnizarea de antiretrovirale, chiar din primele 48 de ore de viață ale unui copil. Această terapie este capabilă să reducă riscul de contaminare a nou-născutului, cu până la 5%.

Metoda a fost testată pe nou-născuții ale căror mame nu știau că sunt purtătoare ale virusului HIV și au aflat diagnosticul cu puțin timp înainte de naștere. Din această cauză, copiii nu au fost tratați, încă din timpul sarcinii cum ar fi fost indicat, cu  antiretrovirale.

"Pentru copiii ale căror mame sunt diagnosticate prea tarziu, această combinație de medicamente poate compensa lipsa de tratament în cazul mamei", a declarat unul dintre coordonatorii proiectului.

Dacă nu se aplică un tratament, riscurile cresc efectiv

Conform cercetătorilor, riscul de transmitere verticală, în rândul femeilor tratate în timpul sarcinii, este de numai 1%. În cazul în care mamele nu sunt tratate, riscul ca nou-născutul să contracteze virusul este de 25%, dar poate sări chiar și la 40%, în cazul în care copilul este alăptat.

Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 1.684 de copii, împărțiți în trei grupuri: unul dintre grupuri a fost tratat cu antiretrovirale, cel de-al doilea cu asocierea a două medicamente, iar ultimul cu o combinație de trei medicamente. Medicamentele au fost administrate în primele 48 de ore de viață ale copiilor, iar tratamentul s-a întins pe durata a 6 săptămâni.

Din cei 1.684 de sugari, 97 au fost infectați în timpul sarcinii și 43 la naștere. După trei luni de viață, 4,8% dintre sugarii tratați cu antiretrovirale au contractat virusul, iar acest procent a scăzut la 2,2% în rândul celor tratați cu prima combinație de medicamente, și a ajuns chiar la 2,4% în rândul celor tratați cu combinația de două medicamente.

Rezultatele studiului au fost prezentate într-un articol, publicat în ultima ediție a revistei internaționale New England Journal of Medicine, iar Ministerul Sănătății a recomandat adoptarea combinației de două medicamente, în spitalele publice din Brazilia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel