UE recomandă tuturor țărilor membre testele pentru cancer de colon obligatorii la pacienții peste 50 de ani

cancer colorectal
cancer colorectal

Cu ocazia zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, Uniunea Europeană a lansat prima ediție a recomandărilor pentru asigurarea unui diagnostic și unei monitorizări de calitate. Cancerul colorectal este pe locul doi printre cazurile de cancer nou diagnosticate și al doilea în topul celor mai frecvente cauze de deces în Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, este responsabil de unul din șapte noi cazuri diagnosticate de cancer și unul din opt decese cauzate de cancer. Îmbunătățirea diagnosticării și monitorizării garantează o scădere a acestor date îngrijorătoare cu 15%. Persoanele peste 50 de ani trebuie să se supună analizelor specifice o dată pe an, chiar dacă nu prezintă niciun simptom. Iar la cei care au deja antecedente ale acestei maladii în familie, monitorizarea ar trebui să înceapă chiar mai devreme, susțin medicii. „Din păcate, în România monitorizare se face încă din 2003, dar mai mult pe hârtie, căci nu există suficientă aparatură și suficienți medici pentru acest lucru”, a declarat pentru De Ce News conf. univ. dr. Cristian Gheorghe, președintele Societății Române de Endoscopie.

„Recomandările europene în ceea ce privește monitorizarea oferă pacienților o șansă în plus de a primi tratament la timp prin diagnosticarea precoce a cancerului colorectal. Pentru pacienți, diagnosticarea precoce poate presupune diferența dintre viață și moarte. De aceea este important să se implanteze acest sistem de monitorizare”, a declarat comisarul european pentru Sănătate și Protecția Consumatorului, John Dalli. Setul de reguli stabilit de Uniunea Europeană este al treilea, după stabilirea celor pentru cancerul mamar și cel cervical.

Este vorba despre un set de recomadări care să fie respectate uniform pe tot teritoriul Uniunii Europene, care se bazează pe dovezi științifice, conform cărora mortalitatea s-a redus cu 15% în cadrul grupului de vârstă 50 - 74 de ani. Recomandările, coordonate de Agenția Internațională pentru Cercetare în Cancer (IARC), au fost realizate de către peste 90 de experți din peste 32 de țări. Recomandările europene în ceea ce privește cancerul colorectal datează încă din 2003, moment în care au fost adoptate de către toți miniștri Sănătății din statele membre din acea vreme.

Situația monitorizării cancerului colorectal în UE în 2011: România, în stadiul de planificare

România a rămas printre ultimele țări unde programul de monitorizare este încă în stadiu de planificare, alături de Irlanda și Danemarca, iar Ungaria este deja cu un pas înainte, în stadiul de program pilot. În celelalte țări, monitorizarea este în curs. Excepție fac Luxemburgul, Estonia și Olanda, care nu beneficiază de acest program.

Citește și:

Este doar cancer, nu o luptă lungă și grea de supraviețuire. 4 februarie, ziua mondială de luptă împotriva acestei maladii

Câinii miros şi cancerul de colon

Inovație în oncologie: Cancerul, tratat cu cancer

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel