Tudorel Toader scoate procurorii în afara jocurilor politice

Tudorel Toader elimină influenţa politicului în decizia de numirea a procurorului şef, a şefilor DNA şi DIICOT şi a adjuncţilor acestora. 

Odată cu asta elimină și îngrijorarea celor de la Bruxelles, în legătură cu acest proces. O îngrijorare izvorâtă din aroganța cu care Băsescu a ignorat deciziile Consiliului Superior al Magistraturii, atunci când a numit-o pe Kovesi, mai întâi la conducerea Ministerului Public și mai apoi la șefia DNA şi adâncită după disputele nesfârșite dintre același președinte și premierul Ponta, dispute ,,binecuvântate" de Elena Udrea și finalizate cu „tocul politic" cu Kovesi la DNA şi Nițulescu la Parchetul General. Ministrul Justiției mută decizia de numire de la președinte, la CSM – mai precis, la procurorii din CSM.

Așadar, procurorii își vor alege șefii, după cum vor crede de cuviință. Ministrul Justiției nu pierde nimic, dar nici nu câștigă nimic în această procedură: el va face propunerile pentru șefii parchetelor, la fel ca înainte. Însă decizia propriu-zisă de numire aparține secției de procurori din cadrul CSM. În aceste condiții, mutarea deciziei de la un om politic, la magistrați este, oricum s-ar interpreta, o depolitizare a procedurii de numire a procurorilor șefi.

Aceasta era una dintre condițiile majore pusă de Comisia Europeană, în momentul aderării României la Uniunea Europeană. Iar depolitizarea procedurii a fost cu siguranța unul dintre subiectele discutate între ministrul Tudorel Toader și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, la întâlnirea care a avut loc înainte ca ministrul Justiției să prezinte public principalele modificări la legile justiției.

Satisfacția cu care Prim vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a mulțumit ministrului român al Justiţiei pentru implementarea recomandărilor Uniunii, vine ca o garanţie a faptului că Europa agreează şi chiar susţine aceste schimbări. Da, schimbări! Pentru că este improprie expresia că președintele este „exclus" din procedura numirii, ca și cum ar fi îndreptățit să fie decident. Expresia corectă e președintele e „înlocuit" în numirea șefilor parchetelor, de cei care trebuie să conducă această breaslă, de procurorii din CSM, care nu mai sunt astfel dependenți bunul plac al președintelui.

Iar în această chestiune, deciziile de modificare a legilor justiției trebuie să se raporteze la principii, nu la persoanele care ocupă vremelnic diverse funcții. Pentru a înțelege mai bine de ce sunt importante principiile, cei care critică cu înverșunare faptul că președintele Iohannis nu va mai numi procurorii șefi ar trebui să își răspundă la următoarea problemă: Astăzi ar fi avut aceeași poziție, dacă Victor Ponta ar fi câștigat alegerile din 2014 și ar fi ocupat fotoliu de la Cotroceni?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel