Timişoara poate intra din nou în istorie. Cornel Secu, un cunoscut al iubitorlor de SF din România, vrea să creeze la Timişoara primul Muzeu al Anticipaţiei Europene. Hologramele vor fi principalele exponate ale muzeului care, afirmă iniţiatorul, va fi o premieră absolută în Europa, informează Tion.ro.
Autor: Adrian Stroescu
Muzeul anticipaţiei nu este un vis, o utopie sau vreo povestire ştiinţifico-fantastică, dă asigurări profesorul universitar Cornel Secu, ci un proiect cultural inovativ concret şi foarte serios, care îi va aduce Timişoarei o premieră europeană şi un pol de interes major pentru turismul cultural.
« Am fost deja la Primăria Timişoara, am prezentat proiectul şi am solicitat teren pentru muzeu. Conceptul muzeului are în vedere 9000 de metri pătraţi, însă îl vom adapta la condiţiile reale, cât mai bune. Principalele exponate vor fi hologramele, însă vor exista artefacte care exprimă idei ce s-au născut înaintea timpului lor, idei sublime iscate în minţi geniale. Evident, nu vor lipsi reprezentări ale tehnologiilor de ultimă oră, o bibliotecă science-fiction, manuscrise ale unor celebri scriitori SF şi multe altele. Nu vreau să vă spun mai multe acum, dar vă asigur că e totul gândit temeinic, avem în vedere şi resursele, iar inaugurarea va avea loc în 2020 », a declarat, pentru www.tion.ro, Cornel Secu.
Până atunci însă, SF-iştii timişoreni se reunesc în fiecare vineri, la ora 17, în sala Orizont (Timişoara, în cadrul cenaclului Helion, fondat tot de profesorul Secu în anul1980. Întâlnirile lor sunt deschise tuturor celor interesaţi de science-fiction. La următoarea reuniune a Clubului de anticipaţie Helion, vineri, 11 septembrie, va citi proză Laura Ceica, iar Cornel Secu va prezenta « Cu un ceas mai devreme : Spaltul revistei Helion nr. 5-6/2011 ».
Fandomul SF (comunitatea fanilor domeniului science-fiction) există în lume încaă din anii ’30. Prima Convenţie Mondială de SF a azut loc în 1939, la New York, iar apoi, an de an, până în prezent, (excepţie făcând perioada celui de-al doilea Război Mondial, din 1942-1945). Exista World Science Fiction Society, o asociaţie mondială a fanilor, cea care organizează convenţiile mondiale SF În Europa, exista The European Science Fiction Society, iar conventîile europene, Eurocon, sunt orgamizate de fani din diferite ţări. Prima convenşie europeană de SF a avut loc în Italia, la Trieste, în 1972. Nu există însă, în Europa, un muzeu dedicat exclusiv anticipaţiei.
În România, prima convenţie naţională SF a avut loc în 1972. Comunitatea SF din Timişoara este una dintre cele mai puternice, profesorul Cornel Secu având merite greu de cuantificat pentru aceasta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu