Telescopul "vânător de găuri negre” a făcut prima sa fotografie

images
images

NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array), cel mai nou telescop spaţial al NASA, a realizat prima sa fotografie, scrie Huffington Post.

[caption id="attachment_200837" align="alignleft" width="240" caption="Viziune artistică a Cygnus X-1"][/caption]

Instrumentul optic, sensibil la raze x, a observat o gaură neagră foarte cunoscută. Este vorba despre Cygnus X-1, o gaură neagră care devorează o stea gigantă aflată în apropierea sa. Cygnus X-1 este o sursă foarte puternică de raze x.

Imaginile cu Cygnus X-1,  oferite de NuSTAR, sunt mai clare faţă de observaţiile anterioare ala acestui obiect cosmic, sugerând că observatorul este pe calea cea bună pentru a-şi atinge obiectivul – să reliefeze unele dintre cele mai misterioase părţi ale universului. „Va fi ca şi cum ţi-ai pune o pereche nouă de ochelari şi ai vedea aspecte ale lumii înconjurătoare, clar, pentru prima dată”, a explicat Fiona Harrison, cercetătorul principal al misiunii NuSTAR.

 Ce sunt găurile negre?

 Imaginaţi-vă o zonă din univers, unde atracţia gravitaţională este atât de mare încât, oricât de mult ai încerca, nu ai putea să scapi. Pentru ca o navă cosmică să poată scăpa de atracţia gravitaţională a Pământului ea trebuie să atingă viteza de 11 kilometri pe secundă. Pentru a scăpa de atracţia gravitaţională a Lunii este necesară o viteză de puţin peste 2 kilometri pe secundă. Ei bine, în cazul unei găuri negre, nici lumina, deplasându-se cu 300 000 de kilometri pe secundă, cea mai mare viteză din univers, nu poate scăpa.

 Cum reuşim să vedem o gaură neagră?

 Arătam mai sus că nici lumina nu poate scăpa dintr-o gaură neagră, dar se pune întrebarea, dacă gaura neagră nu emite sau nu reflectă lumina, atunci cum pot astronomii să o observe? Ei bine nu pot, cel puţin nu direct.

Materia care cade în gaura neagră se încălzeşte, însă, foarte tare (din cauza frecării) şi atinge temperaturi de ordinul sutelor de milioane de grade, ceea ce o face să emită cantităţi uriaşe de radiaţii cu un nivel foarte ridicat de energie, cum sunt razeele x, care pot fi detectate de la distanţe foarte mari.

 Următoarele ţinte pentru NuSTAR vor fi:

-      G21.5-0.9, o nebuloasă rest de supernovă.

-      3C273, un Quasar. O gaură neagră din centrul unei galaxii aflate la 2 miliarde de ani lumină de noi. Momentan, această gaură neagră supermasivă înghite cantităţi mari de materie. Această materie, aşa cum am văzut mai sus, foarte fierbinte, emite foarte multă radiaţie luminoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel