Studiu: Dacă vă pierdeți concentrarea sau ațipiți în timpul zilei, înseamnă că vă adorm neuronii

somn la munca
somn la munca

Chiar înainte de a ne simţi obosiţi, în creier există semne care arată că trebuie să încetăm anumite activităţi care cer vigilenţă. Potrivit unui studiu efectuat pe şobolani, chiar dacă animalul rămâne treaz, neuronii unor mici zone ale creierului pot ieşi pentru scurt timp din circuit, ca şi cum ar fi în stare de somn.

'Grupuri specifice de neuroni pot adormi, cu consecinţe negative asupra performanţei', explică Chiara Cirelli, profesor de psihiatrie la Universitatea Wisconsin-Madison (SUA) şi coautor al acestui studiu publicat în revista ştiinţifică Nature şi citat de AFP. 'Când ne este somn, facem greşeli, atenţia noastră se relaxează şi vigilenţa noastră este la pământ', adaugă cercetătorul, potrivit Agerpres.

Oamenii de ştiinţă credeau până acum că privarea de somn afectează în general tot creierul. Electroencefalogramele (EEG) arată profiluri de unde cerebrale tipice stării de veghe sau de somn. Studiul, realizat pe şobolani a căror adormire era întârziată cu patru ore, a pus în cauză această teorie. Cercetările arată că la şoareci, aparent tot timpul treji şi activi, grupuri de neuroni pot fi în stare de somn timp de câteva fracţiuni de secundă. Chiar şi când unii neuroni ieşeau local din circuit, măsurătorile EEG asupra întregului creier 'indicau o stare de veghe', arată Chiara Cirelli.

În paralel cu activitatea electrică globală a creierului şobolanilor, cercetătorii au analizat activitatea neuronilor din două regiuni cerebrale diferite (cortex motor frontal şi parietal) unde fuseseră implantaţi electrozi. În cadrul unui experiment în care erau studiaţi 20 de neuroni, '18 au rămas treji. Pentru ceilalţi doi erau semne de somn - scurte perioade de activitate alternând cu perioade de linişte', mai explică doctorul Cirelli.

Într-un creier privat de somn, diferiţi neuroni pot rând pe rând să intre în stare de somn în diferite zone ale creierului, potrivit cercetătorilor. Cu cât adormirea era întârziată mai mult, cu atât frecvenţa acestor perioade de somn local creştea. Şoarecii, care erau chemaţi să realizeze o sarcină complicată, precum prinderea unei bucăţi de zahăr cu o lăbuţă, eşuau. Ei făceau să cadă zahărul sau nu reuşeau să-l atingă, potrivit autorilor studiului.

Lucrări anterioare arătaseră deja riscurile pe care le prezintă pentru om aţipirea timp de câteva secunde, potenţială cauză de accidente de maşină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel