Abuzurile asupra copiilor le pot afecta inteligenţa emoţională şi chiar le pot înrăutăţi comportamentul. Marjorie Gunnoe, profesor de psihologie la Colegiul Calvin din Grand Rapids, Michigan, susţine însă că şi opusul este adevărat.
Autor: Iulia Marin
Profesoara afirmă că micuţii supuşi violenţei până la vârsta de şase ani se descurcă mai bine la şcoală şi au mai mare încredere în şansele lor decat cei care nu au fost niciodată loviţi de către părinţii lor. În plus, sunt mai înclinaţi spre munca voluntară şi spre urmarea unor studii universitare, relatează www.telegraph.co.uk.
Studiile au condus-o pe Gunnoe la concluzia că nu există suficiente dovezi pentru a le renega părinţilor libertatea de a-şi pedepsi copiii aşa cum doresc. Aceasta a spus chiar că : “Supoziţiile făcute în această privinţă nu stau în picioare. Nu au un fundament ştiinţific suficient. Mă gândesc la bătaie ca la o unealtă primejdioasă, însă există vremuri când trebuie folosită. Nu o foloseşti mereu.”
În cadrul cercetării, 179 de adolescenţi au fost întrebaţi cât de des erau pedepsiţi cu bătaia în timp ce erau copii şi la ce vârstă au avut parte de acest tratament pentru ultima dată.
Răspunsurile lor au fost comparate cu informaţiile despre comportamentul care le-ar fi putut fi afectat. Efectele negative includeau: comportament antisocial, activitate sexuală timpurie, violenţă şi depresie, precum şi unele pozitive, precum succesul şcolar şi ambiţia.
Aceia care au fost loviţi de părinţi până la vârsta de şase ani s-au descurcat mai bine decât ceilalţi în privinţa aspectelor pozitive, iar între cei care n-au fost niciodată pedepsiţi cu bătaia de către părinţi şi aceştia nu a existat nicio diferenţă semnificativă în privinţa aspectelor negative.
Chiar şi adolescenţii care au fost pedepsiţi astfel de către părinţi de la vârsta de şapte ani până la unsprezece ani aveau rezultate mai bune la şcoală decât cei care nu fuseseră supuşi pedepselor fizice.
Cu toate acestea, tinerii care au susţinut că încă erau loviţi de părinţi s-au desurcat cel mai prost la teste, mai slab decât orice altă categorie.
Profesoara Gunnoe a descoperit diferenţe minime între rezultate, în funcţie de sex ori de rasă.
Descoperirea a fost respinsă de Societatea Naţională de Prevenire a Cruzimii la Copii, care a luptat pentru a interzice actele de violenţă asupra celor mici.
Un purtător de cuvânt al Societăţii a declarat: “Credem că aceşti copii ar trebui să beneficieze de aceeaşi protecţie legală ca şi adulţii.”
Alte cercetări au arătat că bătaia îi afectează pe copii, le afectează dezvoltarea mentală, a comportamentului şi îi determină să fie antisociali.
Cu toate acestea, o asociaţie a părinţilor a susţinut rezultatul cercetării, afirmând că părinţii nu au trebui să fie cercetaţi penal în cazul unor pedepse fizice blânde. Purtătorul de cuvânt al asociaţiei, Margaret Morissey, a spus: „Este foarte dificil să explici verbal unui copil mic că a făcut greşit un anume lucru. O palmă la fund este uneori cel mai eficient mod de a-i învăţa ce este periculos pentru ceilalţi- este o măsură preventivă. În timp ce orice altceva în afară de aceste palme la fund este greşit, părinţii ar trebui să aibă libertatea de a-şi educa micuţii fără teama că vor fi daţi pe mâna poliţiei.”
Profesoara Gunnoe de la Colegiul Calvin a afirmat că studiul ei demonstrează că nu există suficiente dovezi pentru a le interzice părinţilor să decidă felul în care copiii lor vor fi pedepsiţi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu