Potrivit unui studiu american, băuturile energizante pot fi periculoase pentru copii şi adolescenţi, îndeosebi din cauza conţinutului mare de cafeină. Ele pot avea efecte secundare serioase. Medicii români avertizează că ele pot deveni fatale în combinațiile cu alcool și medicamente sau substanțe anabolizante.
În studiul publicat în revista 'Pediatrics', medicii americani de la Universitatea din Miami au tras semnalul de alarmă, informează Agerpres. Potrivit datelor pe care le-au strâns din diferite surse, tinerii care beau în exces astfel de băuturi pot avea palpitaţii cardiace, crize, halucinaţii, atacuri, să fie irascibili şi, în cazuri extreme, chiar să moară subit. Printre cazurile studiate se află cel al unei studente americane de 18 ani care a stat în spital cinci zile după ce a consumat două băuturi energizante.
Se pare că principala cauză ar fi conţinutul ridicat de cafeină, de patru-cinci ori mai mult decât în băuturile acidulate. În cazul unui consum mare, capacitatea de stimulare a substanţei ar putea deveni cu adevărat periculoasă pentru organismele tinere, cu atât mai mult cu cât efectele ar putea fi accentuate de alte ingrediente din băutură. Oamenii de ştiinţă n-au reuşit deocamdată să determine care ar fi consumul 'sigur' pentru copii, adolescenţi şi tinerii adulţi.
'Vrem să descurajăm consumul de rutină', spune dr Steven Lipshultz, coautor al raportului. Cercetătorii mai studiază şi efectele pe termen lung ale băuturilor energizante, mai ales la persoanele sensibile. Până la realizarea altor studii, medicii pediatri americani sugerează reglementarea vânzărilor, ca şi la alcool şi ţigări, încheie site-ul maxisciences.com.
Medicii de la spitalele de urgență au observat cum în fiecare weekend se înmulțesc cazurile de tineri care ajung în stare critică din cauza combinației de droguri, băuturi energizante și alcool. Mai mult de jumătate dintre aceștia nu reușesc să supraviețuiască șocului la care și-au supus organismul. “Este o situație fără precedent, pe care suntem nevoiți s-o învățăm din mers”, a declarat dr. Elena Copaciu, șef Clinică ATI a Spitalului Universitar București.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu