Călin Gălășeanu, președintele ARPIM, a vorbit la DC News Live despre importanța studiilor clinice. În România, se fac investiții majore în partea de studii clinice.
"Companiile noastre fac investiții în partea de studii clinice. De ce este acest lucru important? În studiile clinice, pacienții din România au acces la niște terapii de vârf unde probabil nu vor avea acces în viața reală. Pe de altă parte, vorbim și despre o investiție numerică. Într-un an de zile, companiile axate pe cercetare și dezvoltare investesc în jur de 200 milioane de euro în acest domeniu", a zis Călin Gălășeanu la DC News Live.
Mulți români au acces la terapie de vârf pe care statul nu și-o permite
"Pe de-o parte, sunt studiile medicamentelor în viața reală, pe diverse tipuri de populație. Pe de altă parte, există studii care se fac sub auspiciile Agenției Europene ale Medicamentului pentru medicamente care urmează să fie aprobate în UE. Industria farmaceutică este una dintre cele strict controlate industrii. Comportamentul industriei este același în toate țările", a conchis Călin Gălășeanu.
Studiile se fac în principal în ţările dezvoltate deoarece condiţiile de desfăşurare sunt foarte stricte şi implică o pregatire specială pentru medici şi foarte multă seriozitate din partea pacienţilor. Majoritatea companiilor farmaceutice preferă să desfăşoare studii clinice în ţări cu sisteme medicale foarte bine puse la punct.
Pacienţii incluşi în studiu vor beneficia de un examen medical amănunţit care poate include şi diverse analize medicale. Consimţământul informat al pacientului cuprinde detalii despre studiu şi terapia studiată, incluzând: motivul pentru care se desfăşoară, obiectivul, modul de desfăşurare, perioada de timp, riscurile implicate şi beneficiile aşteptate. Pacienţii vor fi informaţi asupra medicaţiei administrate inclusiv medicaţia tip placebo.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu