Staţia Spaţială Internaţională va fi scufundată în ocean după anul 2020

iss
iss

Staţia Spaţială Internaţională (ISS) va fi ghidată pentru a coborî spre Terra şi se va prăbuşi în ocean, la sfârşitul ciclului ei de viaţă, după anul 2020, a anunţat miercuri Agenţia spaţială rusă (Roskosmos), citată de AFP.

"Vom fi obligaţi să scufundăm ISS la încheierea ciclului ei de viaţă", a declarat Vitali Davydov, directorul adjunct al Roskosmos, într-un interviu publicat pe site-ul agenţiei, scrie Mediafax.

"Ne-am pus de acord cu partenerii noştri asupra faptului că Staţia va fi folosită până în jurul anului 2020. Nu vom putea să o lăsăm pe orbită (după această dată, n.r.): staţia este un obiect foarte greu şi complex, care riscă să producă multe deşeuri spaţiale", a adăugat Davydov.

ISS va avea astfel acelaşi destin cu staţia orbitală MIR, abandonată de Rusia în 2001 din cauza vechimii ei, după ce a reprezentat începând din 1986 un veritabil simbol al succesului de care se bucura sectorul spaţial sovietic.

Ruşii s-au aliat apoi cu statele occidentale pentru a construi începând din 1998 Staţia Spaţială Internaţională, cea mai mare structură asamblată vreodată în spaţiu. Aceste instalaţii (module, panouri solare) alcătuiesc o structură ce are o lungime de 108 metri şi o lăţime de 88 de metri.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă din noiembrie 2000 de echipaje comune, alcătuite în principal din astronauţi ruşi şi americani, care sunt înlocuite cu noi echipaje de astronauţi la fiecare şase luni.

ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 350 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel