Sistemul de sănătate decontează "foarte puțin pentru prea mulți"

Ministrul Sănătății, Vasile Cepoi, a declarat că sistemul de sănătate din România decontează "foarte puțin pentru foarte mulți", iar principala problemă a autorităților este acoperirea serviciilor care costă foarte mult și eliminarea listelor de așteptare.

"Sistemul de asigurări de sănătate din România decontează foarte puţin pentru foarte mulţi.  Casa Naţională de Asigurări de Sănătate decontează medicamente sub 10 lei în valoare de 1,7 miliarde de lei. Pentru medicamentele al căror efect este discutabil, adică acelea care se încadrează în grupa «dacă nu ajută, nu strică», consumul este în jur de 30 de milioane de euro. Avem liste de aşteptare la cancer, diabet etc. Problema este să putem acoperi serviciile care costă foarte mult şi să nu avem liste de aşteptare acolo. Peste 99% dintre cetăţeni nu au posibilitatea să achite servicii care costă sute de milioane de lei", a spus ministrul, la conferinţa ZF Pharma Summit 12.

Noua lege a sănătății  are ca principal obiectiv asigurările de sănătate, mai exact descentralizarea lor prin spargerea monopolului CNAS și crearea unor asociații mutuale.

"Asta însemnă că desfiinţăm monopolul CNAS. Actualele case de asigurări se reduc ca număr şi se reorganizează ca asociaţii nonprofit. Posbil să se deschidă şi alte asociaţii mutuale de asigurări de sănătate, formate, de exemplu, de sindicate, structuri profesionale, care să intre în competiţie cu cele care rezultă din descentralizarea CNAS. Dacă se deschide sau nu portiţa pentru sistemul comercial la pachetul actual de asigurări de bază, vom vedea. Dacă o persoană se asigură facultativ la comercial, poate să îşi ia de acolo şi pachetul de bază", a adăugat ministreul Sănătăţii.

 Ministrul este de părere că societatea românească nu este adepta sistemului privat, punând acest lucru pe seama încercărilor nereușite din alte domenii. Un alt aspect important al proiectului legislativ este definirea pachetului de servicii de bază pentru a putea fi acoperit de fondul de asigurări de sănătate.
"Până la această dată, se menţine pro ca sistemul de asigurări de sănătate să se descentralizeze prin asociaţii mutuale, prin care asiguratul să intervină în modul de utilizare a fondului de asiguări. De asemenea, trebuie să ştim pentru ce risc ne asigurăm - pentru risc financiar şi risc medical crescut. Acum, pachetul de servicii de bază se autodefineşte pe principiul «primul venit, primul servit».Nivelul de contribuţie la fondul de asigurări de sănătate nu acoperă pachetul actual, astfel că fie creşti contribuţia la costul real al pachetului, fie reduci componenţa pachetului de servicii, fie o îmbinare a celor două", a mai spus Cepoi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel