Aproape o cincime din speciile de reptile de pe glob riscă să dispară, avertizează oamenii de știință, transmite Specialiștii de la Societatea Zoologică din Londra au ajuns la concluzia că 19% dintre speciile de reptile din lume sunt expuse acestui pericol, 47% dintre specii fiind vulnerabile, iar trei specii fiind deja pe cale de dispariție.
Potrivit BBC, raportul a fost realizat după analizarea a 1.500 de specii din reptilele lumii alese la întâmplare. Specialiștii de la Societatea Zoologică din Londra au realizat studiul în colaborare cu 200 de experți ai Comisiei pentru Supraviețuirea Speciilor, din cadrul Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).
Studiul britanicilor a arătat că printre cele mai amenințate sunt speciile care trăiesc în zona tropicală, lucru care se întâmplă din cauza extinderii zonei folosite în agricultură și a exploatărilor forestiere. Una dintre cele mai amenințate specii este șopârla alergătoare de junglă - "Ameiva vittata", din care se mai găsesc doar câteva exemplare pe teritoriul Boliviei.
Și țestoasele de apă dulce au fost etichetate ca fiind expuse pericolului de dispariție. În cazul speciilor de țestoase, acestea sunt amenințate cu dispariția din cauza vânatului, ele fiind adesea vândute ca animale de companie sau delicatesă pentru restaurante.
În lume există 9.500 de specii de reptile, fiecare dintre acestea jucând un rol esențial în natură, atât ca pradă pentru alte animale, cât și ca prădător. Astfel, odată cu dispariția unei specii se distrug verigi importante ale lanțurilor trofice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu