Râsul în hohote diminuează senzaţia de durere, datorită endorfinelor care inundă creierul, relevă un studiu britanic publicat miercuri în revista Proceedings of The Royal Society B, relatează AFP.
Cercetătorii au testat în laborator reacţia la durere a mai multor voluntari care se uitau la fragmente din diverse comedii sau din emisiuni neumoristice despre golf sau viaţa animalelor. Durerea era provocată în diverse moduri, ca de exemplu strângerea unui garou până la limita toleranţei, informează Agerpres.
Un alt test a fost efectuat în timpul Festivalului de la Edinburgh asupra unor voluntari care se uitau fie la o comedie, fie la o dramă. Imediat după spectacol, pentru a vedea dacă râsul diminuează senzaţia de durere, au fost rugaţi să se sprijine de un zid, cu genunchii îndoiţi, ca şi cum ar sta pe un scaun invizibil. Un sfert de oră de râs sănătos este suficient pentru a creşte cu circa 10% toleranţa la durere, potrivit studiului.
În schimb, vizionarea unor emisiuni neumoristice sau drame nu are niciun efect asupra durerii.
Studiul face totuşi o diferenţă între râsul în hohote, singurul care are efect, şi râsul politicos, de faţadă.
Endorfinele, eliberate de un râs sănătos şi care constituie mesageri chimici între neuroni, pot atenua astfel semnalele de durere fizică sau de stres.
Endorfine se produc şi în timpul exerciţiilor fizice, ceea ce contribuie la senzaţia de plăcere în timpul alergării sau a practicării unor sporturi.
Autorii studiului consideră că experienţa lor ajută la înţelegerea mecanismelor fiziologice şi sociale care produc râsul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu