O echipă de savanți japonezi a conceput un procedeu revoluționar, care ar putea preveni apariția cariilor dentare și ar reda strălucirea smalțului dentar.
O echipă de savanți niponi, coordonați de Shigeki Hontsu de la Universitatea de bilogie din Kinki, au obținut o peliculă ultrafină pe bază de hidroxil-apatită, principalul component mineral din smalțul dentar.
Pelicula are o grosime de 0,004 milimetri și este obținută cu ajutorul razelor laser proiectate asupra unor blocuri comprimate de hidroxil-apatită, în vid, pentru a face să apară toate particulele care o compun. Acestea cad pe un bloc de sare încălzită, pentru a le cristaliza, înainte ca sarea să se dizolve în apă. Produsul obţinut este apoi recuperat pe o hârtie filtrată şi apoi este uscat. Savantul nipon spune că atunci când această peliculă este așezată pe un dinte, devine invizibilă.
"Aceasta este prima peliculă flexibilă pe bază de hidroxil-apatită din lume şi sperăm că vom putea să o folosim pentru a repara smalţul dentar avariat.Stomatologii credeau că o peliculă formată în întregime din apatită este ceva care ţine de domeniul viselor, dar noi ne-am fixat obiectivul de a fabrica un smalţ dentar articial", precizează Shigeki Hontsu.
Principalul inconvenient este faptul că durează aproape o zi pentru ca pelicula să adere peste dinte.
Shigeki Hontsu este de părere că noul material va putea fi utilizat peste aproximativ cinci ani în tratamentele dentare, mai ales pentru protejarea dentinei sau pentru tratamentele contra sensibilităţii dentare acute. De asemenea, el consideră că în numai trei ani noul material va putea fi folosit în scopuri cosmetice.
Această nouă tehnologie a fost brevetată în Japonia și În Coreea de Sud, urmând a fi omologată și în SUA, China și Europa.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu