Pierderi de memorie: cauze, simptome, tratament

Probabil că unul dintre cele mai înspăimântătoare simptome cu care te poți confrunta sunt pierderile de memorie, pe termen scurt sau lung. 

Faptul că uiți ușor poate să fie doar un semnal de alarmă referitor la stilul tău de viață. Oboseala și stresul pot cauza pierderi de moemorie, dar problema apare atunci când începi să uiți aspecte din ce în ce mai importante, scrie divahair.ro.

Este sau nu un motiv de îngrijorare faptul că memoria îți joacă feste?

Cauze posibile ale pierderilor de memorie.

1. Medicamente precum antidepresivele, antihistaminicele, cele destinate relaxării mușchilor, tranchilizantele, somniferele și cele care se administrează după operații pot cauza pierderi de memorie. Dacă urmezi un tratament medical și ai observat că nu stai prea bine cu memoria, citește prospectul sau consultă-te cu medicul.

2. Alcoolul și drogurile sunt substanțe recunoscute pentru efectul lor nociv asupra memoriei de scurtă și lungă durată. 

3. Fumatul este o altă cauză a memoriei slabe. Explicația constă în faptul că acest obicei reduce cantitatea de oxigen care ajunge la creier. 

4. Lipsa somnului este o problemă frecvent întâlnită în ziua de azi. Atunci când dormi prea puțin sau te trezești adesea pe parcursul nopții, poți ajunge să ai stări de slăbiciune și somnolență pe timpul zilei, ceea ce îți inhibă capacitatea de a obține și consolida informațiile la nivelul memoriei. 

5. Depresia și stresul, cele două boli ale secolului nostru, nu îți permit să te concentrezi și să fii atent la ceea ce se întâmplă în jurul tău, ceea ce afectează implicit memoria. Când ești tensionat, mintea este suprastimulată și distrasă, iar abilitatea ta de a reține are de suferit. Stresul post-traumatic este asociat cu reprimarea memoriilor legate de evenimentul care a declanșat un șoc. 

Citește și: Ceapă, beneficii. Previne CANCERUL, GRIPA și bolile de INIMĂ, tratează afecțiunile PIELII 

6. Deficiențele nutriționale au fost asociate cu pierderile de memorie, deoarece creierul are nevoie de toți nutrienții pentru a funcționa corect, inclusiv de proteine și grăsimi sănătoase. Carențele de vitaminele B1 și B12 pot afecta la rândul lor capacitatea de a reține informații. 

7. Loviturile la cap sunt o cauză cunoscută a amneziei, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, însă, în acest caz, amintirile pot reveni în timp.

8. Atacul cerebral implică oprirea circulației la nivelul creierului din cauza unui vas de sânge blocat ori o scurgere de sânge în creier. Nu este neobișnuit ca atacul cerebral să cauzeze pierderea memoriei pe termen scurt. O persoană care a suferit un atac ar putea să își amintească episoade din trecut, din copilărie chiar, dar să nu mai ținp minte ce a făcut în ziua respectivă. 

9. Avansarea în vârstă este una dintre cele mai comune cauze ale pierderii de memorie, însă este o problemă care poate fi prevenită printr-un stil de viață sănătos și activ și prin folosirea exercițiilor de memorie. Atunci când uiți ceva din cauza vârstei, nu înseamnă că informația este pierdută permanent, ci doar că nu o poți accesa instantaneu. 

10. Demența este probabil una dintre cele mai temute afecțiuni care provoacă pierderea memoriei. Ea include un spectru întreg de simptome, începe gradual și devine tot mai gravă, împiedicând pacientul să ducă o viață normală. Semne ale demenței sunt: repetarea aceleiași întrebări de multe ori, uitarea unor cuvinte comune, încurcarea cuvintelor, pierderea obiectelor, incapacitatea de a se orienta în spațiu etc. O boală degenerativă a creierului care provoacă demența este Alzheimerul.

Tratamentul pentru pierderile de memorie depinde, desigur, de cauza acestora. Poate fi vorba despre schimbarea unei medicamentații, modificari în dietă, luarea unor suplimente sau chiar terapie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel