Pericol: Ce se întâmplă când te speli pe dinți imediat după masă

Cei mai mulți oameni se spală pe dinți imediat după ce mănâncă, dar acest lucru este mai dăunător decât s-a crezut până în prezent. Mai ales după ce sunt consumate alimente acide, periajul dinţilor agresează suplimentar dantura, favorizând astfel apariţia cariilor.
Stomatologii recomandă după fiecare masă câte un pahar de apă în detrimentul perierii dinților sau folosirii gumei de mestecat. În acest mod, sunt îndepărtate resturile alimentare de dimensiuni mari şi se grăbește refacerea pH-ului de la nivelul cavităţii bucale. Abia la o oră după ce o persoană mănâncă este indicat spălatul pe dinţi. De asemenea, este valabilă aceeaşi regulă și în cazul persoanelor care consumă alimente acide cum sunt citricele.

Dinţi sensibili, risc crescut de carii

Oamenii ar trebui să meargă la medic o dată la șase luni pentru că, de exemplu, o carie începe să se formeze cu mult timp înainte de a fi vizibilă cu ochiul liber, iar stomatologul ar putea să salveze integritatea dintelui respectiv. În plus, sensibilitatea dentară ar trebui să fie primul semnal de alarmă care să ne trimită la medic. 60% din populaţie suferă de sensibilitate dentară la consumul alimentelor dulci, reci, acre sau calde. Neglijarea igienei orale sau perierea incorectă a danturii duce la apariţia pe coroana dentară a unor canalicule, care, netratate la timp, se transformă în carii. Şi parodontoza apare din aceleaşi cauze, gingiile retrăgându-se de pe dinţi în condiţiile unei igiene precare, scrie AMFMS.

Ce rol are saliva

Saliva are rolul de a proteja dantura împotriva cariilor, datorită conţinutului său bogat în enzime. De aceea, este important să depistăm din vreme eventualele disfuncţii salivare, cum sunt gura uscată, halitoza (mirosul neplăcut al respiraţiei), gustul modificat al mâncării, sau un nivel ridicat al acidităţii salivei. Pe lângă enzime, în gură există şi o varietate de bacterii, principalii factori favorizanţi ai cariilor. Bacteriile din gură se hrănesc în special cu dulciuri, iar atunci când le primesc, cresc mediul acid şi, astfel, atacă smalţul dinţilor.

De ce apare tartrul

Teoretic, ar trebui să ne spălăm pe dinţi la fiecare patru ore, deoarece la acest interval se reface placa bacteriană din gură. Cu cât amânăm mai mult momentul perierii dinţilor, cu atât aceasta se îngroaşă mai mult şi se solidifică, alcătuind astfel tartrul, care este mult mai dificil de îndepărtat, fiind nevoie de ajutorul medicului stomatolog, notează sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel