Creșterea numărului de copii care, la naștere, cântăresc mai mult de patru kilograme, limită considerată normală, este o certitudine și, dincolo de aspectul de fapt divers al acestor evenimente, se ascunde o tendinţă pe care medicii o consideră îngrijorătoare.
Conform unui studiu publicat în jurnalul medical The Lancet, numărul bebeluşilor supraponderali este într-adevăr în creştere, scrie Daily Mail, potrivit descopera.ro.
Dacă în ultimii 20-30 de ani, numărul nou-născuților cu greutate foarte mare a crescut cu 15-25% în țările dezvoltate, aceeași tendință a fost înregistrată și în țări precum Algeria sau China, state în curs de dezvoltare.
De ce vin pe lume tot mai mulți bebeluși gigantici nu se cunoaște, însă oamenii de știință susțin că macrosomia, numită şi sindromul bebeluşului uriaş – este legată de răspândirea obezităţii şi a diabetului şi de proasta alimentaţie a mamelor.
Tendința este îngrijorătoare, întrucât nou-născuţii cu greutate mare au un risc sporit de a suferi complicaţii la naştere şi de a avea probleme de sănătate mai târziu în viaţă, ei fiind predispuși la apariţia obezităţii şi a cancerului şi pot avea diferite deficienţe de dezvoltare.
În plus, din cauza greutății lor mari, bebelușii uriași riscă, la naștere, să prezinte distocie a umărului (când diametrul la umeri este prea mare pentru a trece prin deschiderea dintre oasele bazinului mamei în cursul naşterii), fracturi, iar mamele pot suferi traumatisme mai grave ale ţesuturilor.
De remarcat, însă, că în SUA, în contrast cu restul statelor în curs de dezvoltare, numărul nou-născuților supraponderali înregistrează o tendință de scădere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu