Mamele în vârstă riscă să nască copii autiști

mama-si-copil-citind
mama-si-copil-citind

Autismul este o tulburare a creierului din ce în ce mai întâlnită în zilele noastre. Femeile care nasc după 35 de ani prezintă un risc mai mare de a naște copii autiști, pe când la cele sub 20 de ani riscul este cel mai scăzut. 

O echipă de cercetători de la Karolinska Institutet (Suedia) şi de la King's Colle din Londra au analizat circa 25.000 de naşteri de copii afectaţi de autism comparativ cu un "grup martor" de 9 milioane de copii.

Cercetarea a confirmat legătura între riscul de autism la copii şi vârsta înaintată a mamei. Cercetătorii nu au găsit o explicaţie pentru acest lucru, dar au confirmat că malformaţiile genetice ale copiilor au legătură cu vârsta înaintată a mamei, precum şi cu factorii de mediu.

Autismul este o afecțiune care interferează adesea cu abilitatea de a comunica și de a relaționa cu cei din jur.

Semnele autismului se dezvoltă aproape îndotdeauna înaintea împlinirii vârstei de 3 ani, deși această afecțiune este uneori diagnosticată abia mai tarziu.

De regulă, copiii cu autism nu au o dezvoltare normală a vorbirii și pot să "pară" surzi, deși testele de audiometrie sunt normale.

Autismul afectează modul în care copilul percepe și procesează informația senzorială.

În cazul în care sunt descoperite următoarele semne evidente ale întârzierii în dezvoltare, copilul trebuie evaluat imediat de un specialist:

- nu gângurește, nu arată cu degetul sau nu face alte gesturi pana la vârsta de 12 luni.

- nu spune cuvinte simple până la 16 luni.

- nu spune spontan propoziții de 2 cuvinte până la vârsta de 24 luni, cu excepția celor pe care le repetă după ce au fost rostite de alte persoane (ecolalie).

- orice pierdere a achiziției limbajului sau abilităților sociale la orice vârstă.

În cazul în care nu sunt semne evidente de întârziere în dezvoltare sau nu sunt rezultate anormale la testele de screening, majoritatea copiilor nu necesită o evaluare ulterioară până la data consultării următoare. Totuși, copiii care au o rudă apropiată cu autism trebuie monitorizați îndeaproape, deoarece ei au un risc crescut de a avea autism și alte probleme de dezvoltare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel