Lentila de noapte, o nouă invenție cu aplicații în domenii multiple

lentila
lentila

Ochii fluturilor de noapte au devenit sursa de inspiraţie pentru crearea unei lentile care urmeaza a fi utilizată în medii slab luminate. Dispozitivul a fost construit de cercetatorii de la Universitatea din Cardiff, Marea Britanie.

Autor: Anton Anda

Structurile de pe suprarfaţa lentilei au mai putin de 100 nanometri înalţime (trebuie să fie mai mici decât lungimea de undă a luminii, pentru a nu distorsiona undele luminoase). Suprafaţa a fost modelată cu ajutotul unui dispozitiv numit Fascicul de Ioni Focalizat, care foloseşte particule încărcate electric pentru a modela detalii extrem de fine ale materialelor.

Lentilele astfel prelucrate reflectă mult mai puţin lumina, absorbind în schimb undele luminoase. Pe aceasta particularitate a captării unor cantităţi foarte mici de lumină se bazeaza şi funcţionarea ochilor fluturilor de noapte.

Lentilele ar putea avea numeroase aplicaţii practice, în construcţia panourilor solare, a fibrelor optice, a senzorilor şi a aparaturii medicale de diagnostic. (Sursa: Science Daily)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel