Lentila de noapte, o nouă invenție cu aplicații în domenii multiple

lentila
lentila

Ochii fluturilor de noapte au devenit sursa de inspiraţie pentru crearea unei lentile care urmeaza a fi utilizată în medii slab luminate. Dispozitivul a fost construit de cercetatorii de la Universitatea din Cardiff, Marea Britanie.

Autor: Anton Anda

Structurile de pe suprarfaţa lentilei au mai putin de 100 nanometri înalţime (trebuie să fie mai mici decât lungimea de undă a luminii, pentru a nu distorsiona undele luminoase). Suprafaţa a fost modelată cu ajutotul unui dispozitiv numit Fascicul de Ioni Focalizat, care foloseşte particule încărcate electric pentru a modela detalii extrem de fine ale materialelor.

Lentilele astfel prelucrate reflectă mult mai puţin lumina, absorbind în schimb undele luminoase. Pe aceasta particularitate a captării unor cantităţi foarte mici de lumină se bazeaza şi funcţionarea ochilor fluturilor de noapte.

Lentilele ar putea avea numeroase aplicaţii practice, în construcţia panourilor solare, a fibrelor optice, a senzorilor şi a aparaturii medicale de diagnostic. (Sursa: Science Daily)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel