Lena, în vârstă de numai doi ani, este cel de-al treilea copil Cord Blood Center care a beneficiat, în 2013, de transplant cu propriile celule stem, primii copii tratați fiind românul Alex, în vârstă de trei ani și Nelly, de cinci ani, din Slovacia. Fetița a fost diagnosticată la patru luni cu paralizie cerebrală.
Micuța Lena a devenit astfel primul copil care a fost tratat cu ajutorul unei grefe de celule stem eliberată de Cord Blood Center Ungaria, parte a Grupului International Cord Blood Center. Tratamentul s-a făcut în SUA, la Duke University Hopital, în decembrie 2013, toate cheltuielile fiind suportate de către Grupul International Cord Blood Center. Tratamentul cu celule stem a fost administrat de către Dr. Joanne Kurtzberg, expert de talie mondială în terapiile cu celule stem.
“Odată infuzate in corp, celulele stem ajută la refacerea zonelor afectate, în cazul Lenei, a unor zone din creier. Bazându-ne pe experiența anterioară putem spune că primele rezultate ar trebui să apară în 3-6 luni” – a explicat Dr. Joanne Kurzberg.
Lena și sora ei geamănă s-au născut în 2011, prin cezariană, din cauza unor complicații apărute la naștere. La patru lui, părinții au observat că Lena nu își putea mișca mâna și piciorul stâng. Diagnosticul medicilor a fost tragic: paralizie cerebrală, ca urmare a hipoxiei (lipsa alimentării cu oxigen a creierului), însă părinții au aflat că există o speranță pentru Lena, prin intermediul informărilor periodice transmise de către Cord Blood Center tuturor clienților săi.
Doar după ce s-a stabilit că transplantul nu reprezenta niciun risc, iar analizele făcute micuței Lena de către experții de la clinica din SUA cât și testele realizate pe grefa procesată și stocată de către specialiștii de la Cord Blood Center, au stabilit faptul ca infuzia cu celule stem putea fi administrat, s-a realizat tratamentul. La doar câteva ore de la transplant, Lena s-a întors la Budapesta, iar de curând, părinții Lenei au anunțat că micuța a început să-și folosească mână stângă, afectată de paralizie.
Rezultate îmbucurătoare au fost înregistrate și în cazul celorlalți doi copii Cord Blood Centr: la Nelly din Slovacia s-a constatat o îmbunătățire a mersului, a limbajului și a deprinderilor motrice fine, în timp ce la Ale, in România, s-au observat achiziții la nivel cognitiv, fiind mult mai prezent și sensibil la stimuli.
Decizia care nu poate fi luată decât o singură dată în viață
Datorita deciziei parintilor Lenei de a recolta celule stem la nastere dar si a proiectului de sprijinire a familiilor Cord Blood Center existent la nivelul intregului grup, fetitei i s-a oferit sansa de a beneficia de aceasta oportunitate: „Nu mi-am putut imagina ca vom avea nevoie sa folosim aceste celule stem atat de curand. Fiecare parinte doreste sa isi vada copilul crescand, iar cand acesta este bolnav, incearca sa faca totul pentru a-l ajuta. Suntem fericiti ca am optat pentru recoltarea de celule stem la nastere, este o decizie pe care o iei o data in viata“ afirma mama fetitei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu