Istoria zilei: 8 martie. Americanii s-au uitat în altă parte

În anul 1848, la Paris, Nicolae Bălcescu, alături de alți români, pregătea propria primăvară revoluționară. Chiar în locuința lui Bălcescu se decide declanșarea revoluției în țară și se redactează programul revoluționar. Noroc că pe vremea aceea nu aveau Facebook, pentru că s-ar fi ales praful de revoluție în așteptarea tuturor celor care și-ar fi declarat empatia pe pagina evenimentului. Cei cu protestele anti-ACTA știu prea bine ce înseamnă.

Autor: Răzvan Băltărețu

[caption id="" align="alignleft" width="304" caption="Frumusețea zilei de 8 martie. Aici, o familie fericită."]Ziua femeii[/caption] Fapte diverse:

8 martie 1911 - Ziua internațională a femeii este celebrată pentru prima dată. Între timp, nimeni nu mai știe ce se sărbătorește pe 8 martie, dar cu o floare, un mărțișor, un gest fiecare se consideră dator.

8 martie 1945 - La două zile după instalarea guvernului Petru Groza, la 6 martie 1945, Churchill s-a adresat președintelui american Roosevelt, printr-o telegramă în care își manifesta îngrijorarea față de instalarea, prin forță, a unui guvern comunist și prevedea epurarea fără discriminare a românilor anticomuniști. În telegrama de răspuns, președintele american, recunoscând amestecul conducerii de la Kremlin în numirea unui guvern comunist, menționa că nu vede România ca fiind un loc bun pentru a se măsura cu rușii. În traducere liberă, americanii tocmai s-au făcut că România nu există. Desigur, au regăsit-o cu scutul anti-rachetă.

8 martie 1983 - Președintele american Ronald Reagan numește URSS un “Imperiu al Răului”. Reagan și URSS au fost la acel moment ca doi vecini care se ceartă peste gard, dar doar se înjură, nu trec și la fapte.

8 martie 1995 - Deschiderea oficială a lucrărilor Comisiei de elaborare a strategiei naționale de pregătire a aderării României la Uniunea Europeană, compusă din oameni de știință și din reprezentanți ai tuturor partidelor parlamentare. Și, totuși, ne-a luat sau le-a luat 12 ani pentru a ne primi prin UE. Au cam tras de timp.

S-au născut azi:

8 martie 1629 - S-a născut Ioan Căianu, primul autor atestat de muzică cultă din Transilvania (decedat în 1687). Nu, tânără generație, nu se pricepea la dubstep, manele, hip-hop sau alte muzici de mare rafinament modern.

8 martie 1896 - S-a născut Marin Teodorescu alias Zavaidoc, cântăreț român (decedat în 1945). Băiat cu mare trecere la femei, s-a însurat abia la 43 de ani. În timpul Primului Război Mondial, împreună cu George Enescu, Zavaidoc au dat spectacole pe front pentru a le ridica moralul soldaților.

8 martie 1910 - S-a născut Radu Tudoran, scriitor român (decedat în 1992). Este celebru prin romanul “Toate pânzele sus!”, dar care a picat puțin decalat față de guvernare. Mai bine ar fi mers acum, cu Traian Băsescu președinte. Atunci ar fi picat bine un “Toate cizmele sus!”, că tot avea țara un întâi cizmar.

Decese:

8 martie 1917 - A murit Ferdinand von Zeppelin, german, constructorul dirijabilului (născut în 1838). Era un fel de hipster al generației lui. Avioanele și baloanele cu aer cald i s-au părut prea mainstream, astfel că, a creat un hibrid între cele două.

8 martie 1961 - A murit Gala Galaction, scriitor, profesor de teologie, preot ortodox român (născut în 1879). Cum el se știa cu teologia bine așezată, și-a zis să aibă trecere și pe lumea cealaltă, astfel că, și-a pregătit pilele traducând Biblia în română.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel