Primul vaccin contra hepatitei C, conceput de compania britanică GlaxoSmithKline (GSK), a fost bine tolerat şi a generat o puternică reacţie imunitară în cadrul unui studiu clinic de fază I, potrivit unor cercetători britanici.
"Amploarea reacţiilor imunitare observate la voluntarii sănătoşi este fără precedent pentru un vaccin contra hepatitei C", a subliniat profesorul Ellie Barnes, de la Facultatea de medicină din cadrul Universităţii Oxford din Marea Britanie, cercetătorul principal care a coordonat acest studiu clinic.
Noul vaccin are la bază aceeaşi tehnologie genetică folosită de grupul GSK pentru dezvoltarea unui vaccin contra virusului Ebola, care face în prezent obiectul mai multor studii clinice de fază I.
Vaccinul a fost conceput pentru a provoca o puternică reacţie a limfocitelor T contra virusului hepatitei C, în contextul în care aceste celule ale sistemului imunitar joacă un rol-cheie la persoanele ale căror organisme sunt capabile să distrugă singure acest agent viral.
Rezultatele cercetării, la care participă medici de la compania italiană de biotehnologie Okairos, filială a grupului GSK, şi de la Universitatea Stanford din California, au fost publicate în revista medicală americană Science Translational Medicine.
Maladia hepatică cronică, principala cauză a cirozei şi a cancerului la ficat
Aproximativ 180 de milioane de persoane din întreaga lume sunt infectate cu virusul hepatitei C, o maladie hepatică cronică, principala cauză a cirozei şi a cancerului la ficat.
Hepatita C provoacă aproape 500.000 de decese în fiecare an, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Un cocktail revoluţionar de antiretrovirale, denumit Harvoni, dezvoltat de grupul american de biotehnologie Gilead Sciences şi aprobat recent de agenţiile pentru medicamente din Statele Unite şi din Uniunea Europeană, permite vindecarea a 99% din totalul bolnavilor diagnosticaţi cu hepatita C.
Însă preţul său prohibitiv de 94.500 de dolari pentru un tratament de 12 săptămâni îl descalifică din start pentru ţările în curs de dezvoltare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News