Festivalul Internaţional de Film Transilvania începe astăzi la Cluj

tiff
tiff

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) începe astăzi în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, amenajată special, în acest an, de o echipă de arhitecţi, pentru suita de evenimente deosebite care se vor desfăşura aici şi pentru proiecţiile în aer liber, la care sunt aşteptaţi aproximativ 1.000 de spectatori, în fiecare seară.

Filmul care va deschide oficial festivalul, vineri seara, în Piaţa Unirii, este "Nevasta la putere/(Potiche)" regizat de Francois Ozon. Alte nouă lungmetraje de succes vor rula, între 4 şi 12 iunie, la "kilometrul zero" al festivalului - care va găzdui, în acest an, şi TIFF Lounge, cu lecţii de măiestrie susţinute de profesionişti din industria cinematografică, conferinţe, lansări de carte şi DVD-uri, informează Agerpres. Un punct de informare se va afla la dispoziţia publicului, pentru procurarea de bilete, a jurnalului AperiTIFF, dar şi pentru achiziţionarea unor obiecte marca TIFF 2011.

Regizorul, actorul, scenaristul şi producătorul german Werner Herzog va fi sărbătorit la TIFF printr-o retrospectivă a filmelor sale, în secţiunea 3 X 3, cinefilii aşteptând cu interes să vizioneze "Şi piticii au început de mici", "Fitzcarraldo", "Duşmanul meu cel mai bun" şi "Kaspar Hauser". Alături de Werner Herzog, la TIFF sunt invitaţi speciali regizorii Fernando Leon de Aranoa din Spania şi Jaco Van Dormael din Belgia. Marele regizor Lucian Pintilie va participa la TIFF la proiecţia mai multor filme realizate de el, în cadrul retrospectivei cinematografice care îi este dedicată şi include "Duminica la ora 6" (1965), "Reconstituirea" (1971), "De ce trag clopotele, Mitică?" (1981) Balanţa (1992), "O vară de neuitat" (1994), "Prea târziu (1996), "Terminus Paradis" (1998), "După-amiaza unui torţionar" (2000) şi "Niki Ardelean, colonel în rezervă" (2003).

Celebra actriţă britanică Jacqueline Bisset va fi omagiată la TIFF prin acordarea Premiului special pentru contribuţia adusă cinematografiei mondiale. În onoarea sa, va fi proiectat, sâmbătă, 11 iunie, la Cinematograful "Florin Piersic", filmul "Ceremonia", pentru care Bisset a fost nominalizată la Premiul Cesar, pentru Cea mai bună actriţă într-un rol secundar.

Unul dintre cei mai cunoscuţi actori români de teatru şi film din ultima jumătate de secol, George Motoi, va fi omagiat, la ediţia aniversară a festivalului, prin acordarea Premiului pentru întreaga activitate, oferit unei personalităţi din cinematografia autohtonă. Publicul va avea prilejul să revadă, într-o proiecţie specială, filmul "Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu", programată pentru sâmbătă, 11 iunie, la Cinematograful Arta.

Lungmetrajul "Pina", primul în sistem tridimensional semnat de celebrul regizor german Wim Wenders, va deschide un nou capitol în istoria TIFF, pe cel al proiecţiilor 3D. Filmul va fi prezentat în premieră pe ecranele din România, pe 4 iunie, la Cinematograful "Florin Piersic". Cinefilii vor putea viziona la TIFF, în 3D, şi documentarul "Peştera viselor uitate" (SUA-Franţa, 2010), realizat de Werner Herzog.

Cele mai recente producţii cinematografice româneşti vor fi prezentate publicului la secţiunea Zilele Filmului Românesc (ZFR). Între cele 12 lungmetraje autohtone alese pentru proiecţie sunt şi noile creaţii ale regizorilor Cătălin Mitulescu şi Constantin Popescu - "Loverboy" şi "Principii de viaţă".

Selectat în secţiunea "Un Certain Regard" a Festivalului de Film de la Cannes, "Loverboy" va fi proiectat la TIFF în premieră absolută în România. Regizorul Constantin Popescu revine la ZFR cu al doilea lungmetraj din carieră, "Principii de viaţă", care va concura şi pentru Trofeul Transilvania, fiind singura producţie românească prezentă în Competiţia Oficială TIFF din acest an.

Una dintre surprizele celei de-a zecea ediţii a TIFF este prezenţa la Cluj-Napoca a celui mai apreciat expert al zilelor noastre în domeniul distribuţiei de film şi marketing - Thomas Mai. El va susţine, în 10 iunie, la TIFF, un atelier de lucru dedicat Crowdfunding-ului, Social Media şi Distribuţiei.

Juriul competiţiei TIFF este format din Laurence Herszberg, director general al "Forum des Images" din Paris, regizorul Cedomir Kolar, membru al structurii de conducere a Academiei Europene de Film, producătorul Uberto Pasolini, regizorul Radu Muntean şi actriţa Vesela Kazakova, fondatoare a casei de producţie "Activist 38" din Sofia.

Cinematografele "Florin Piersic" şi "Victoria", complet renovate, "Arta" şi "Odeon" rămân locurile consacrate ale proiecţiilor, cărora li se alătură, în acest an, Casa de Cultură a Studenţilor, Centrul Cultural Francez şi Marty Cafe.

Pentru locuitorii cartierului Mănăştur, organizatorii TIFF au o surpriză: în fiecare seară a festivalului, în zona sportivă a Complexului Nora, vor avea loc, de la ora 22,00, proiecţii de filme gratuite, în aer liber.

De-a lungul celor nouă ediţii, TIFF s-a putut mândri cu prezenta a numeroase personalităţi de marca ale cinematografiei mondiale, pe care le-a onorat cu premiul pentru întreaga carieră, printre care se numără Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Udo Kier, Vanessa Redgrave, Franco Nero, Nicolas Roeg, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale şi Wim Wenders.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel