Anul 2010 nu a fost unul lipsit de evenimente. Seismul soldat cu 250.000 de morţi în Haiti, accidentul aviatic în care a murit preşedintele Poloniei şi dezvăluirile site-ului WikiLeaks sunt câteva dintre evenimentele care au marcat acest an, informează Mediafax
IANUARIE
- 1 ianuarie: PAKISTAN/ATENTAT - O sută de persoane au fost ucise când un kamikaze a intrat cu maşina-capcană pe care o conducea într-o mulţime compactă care asista la un meci de volei, într-un sat din nord-vestul Pakistanului.
- 4 ianuarie: DUBAI/TURN - Dubaiul inaugurează cel mai înalt turn din lume, "Burj Khalifa", de 828 de metri.
- 12 ianuarie: HAITI/SEISM - Un seism cu magnitudinea 7 s-a soldat cu peste 250.000 de morţi la Port au Prince şi în regiunea sa, 1,3 milioane de haitieni rămânând fără locuinţe.
- 17 ianuarie: CHILE/ALEGERI - Antreprenorul multimilionar Sebastian Pinera este ales preşedinte în Chile, marcând revenirea dreptei la putere după 20 de ani de guvernare de centru-stânga, de la sfârşitul dictaturii lui Augusto Pinochet (1973-1990).
FEBRUARIE
- 25 februarie: UCRAINA/PREŞEDINŢIE - Câştigătorul alegerilor prezidenţiale de la 7 februarie, prorusul Viktor Ianukovici, depune jurământul, succedându-i prooccidentalului Viktor Iuşcenko. Învestirea sa vine după decizia premierului Iulia Timoşenko de a renunţa să conteste în justiţie victoria rivalului său.
MARTIE
- 22 martie: SUA/REFORMĂ/SĂNĂTATE - Preşedintele american, Barack Obama, obţine cea mai mare victorie a mandatului său, odată cu adoptarea în Camera Reprezentanţilor a reformei istorice a asigurărilor de sănătate, care ar urma să garanteze o asigurare unui număr suplimentar de 32 de milioane de americani.
APRILIE
- 10 aprilie: POLONIA/RUSIA/ACCIDENT AVIATIC - Un Tupolev 154, care îl transporta pe preşedintele polonez Lech Kaczynski, pe soţia sa Maria şi alţi oficiali politici şi militari polonezi, s-a prăbuşit în timp ce încerca să aterizeze la Smolensk, în vestul Rusiei, provocând moartea celor 96 de persoane aflate la bord. Delegaţia poloneză se deplasa la Katin, pentru ceremoniile de comemorare a 70 de ani de la masacrarea a mii de ofiţeri polonezi, executaţi la ordinul lui Iosif Stalin.
- 12 aprilie: SUA/RUSIA/START - Barack Obama şi şeful statului rus, Dmitri Medvedev, semnează la Praga un nou tratat START, care prevede o reducere considerabilă a arsenalelor lor nucleare, deschizând un "nou capitol" în relaţiile bilaterale.
- 14 aprilie/24 mai: NOR DE CENUŞĂ ISLANDEZ/TRAFIC AERIAN - Erupţia vulcanului islandez Eyjafjöll provoacă un nor de cenuşă care paralizează traficul aerian în Europa: aproximativ 100.000 de zboruri anulate într-o săptămână, însemnând o pierdere de 1,8 miliarde de dolari în sector.
- 20 aprilie: SUA/GOLFUL MEXIC/MAREEA NEAGRĂ - Explozia, apoi scufundarea unei platforme petroliere a companiei britanice BP, în Golful Mexic, a provocat moartea a 11 persoane şi cea mai gravă maree neagră din Statele Unite: aproximativ 4,9 milioane de barili de petrol s-au scurs în ocean. Puţul a fost sigilat definitiv la 19 septembrie.
MAI
- 2 mai: GRECIA/UE/FMI - Miniştrii din zona euro şi FMI au convenit să acorde Greciei un împrumut de 110 miliarde de euro, fără precedent în lume prin amploarea sa, în schimbul uneri cure de austeritate. La 10 mai, UE decide înfiinţarea unui plan de ajutor istoric de până la 750 de miliarde de euro, pentru a ajuta ţările din zona euro, dacă va fi necesar.
- 6 mai: MAREA BRITANIE/LEGISLATIVE - Partidul Conservator al lui David Cameron câştigă alegerile legislative din Marea Britanie, obţinând 306 mandate de deputat, fără a avea însă majoritate absolută. Conservatorii i-au devansat astfel pe laburişti şi liberal-democraţi.
- 10 mai: IRAK/VIOLENŢE - Cel puţin 110 morţi şi peste 500 de răniţi în circa 60 de atacuri comise pe întreg teritoriul ţării, vizând în special muncitori de la o uzină din Hilla (95 de kilometri sud de Bagdad).
- 22 mai: INDIA/AVION - Un avion al companiei Air India care venea din Dubai s-a prăbuşit la aterizarea în Mangalore (sud): 158 de morţi şi opt supravieţuitori. Acesta este cel mai grav accident aviatic din anul 2010.
- 31 mai: ISRAEL/GAZA/TURCIA - Marina israeliană ia cu asalt o flotilă cu ajutoare internaţionale care încerca să forţeze blocada impusă Fâşiei Gaza. Operaţiunea a costat viaţa a nouă pasageri turci, provocând proteste internaţionale.
IUNIE
- 29 iunie: CHINA/TAIWAN - Taiwanul şi China semnează un acord comercial istoric, menit să consolideze legăturile economice dintre continent şi insulă, separate de 60 de ani.
IULIE
- 12 iulie: POLANSKI/ELVEŢIA/SUA - Justiţia elveţiană respinge cererea de extrădare a cineastului franco-polonez Roman Polanski, emisă de Statele Unite, unde acesta este cercetat pentru că a întreţinut în 1977 relaţii sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani. El este de atunci liber să se deplaseze, după ce a fost arestat şi apoi consemnat la domiciliu aproape zece luni.
- 25 iulie: WIKILEAKS - Site-ul publică peste 70.000 de documente militare confidenţiale referitoare la războiul din Afganistan. Dezvăluirile se referă în special la victimele civile sau la presupusele legături între Pakistan şi insurgenţi, conţinând şi numele informatorilor afgani. La 22 octombrie, documente secrete indică faptul că armata americană a "acoperit" torturarea unor deţinuţi de către autorităţile din Irak.
- 29 iulie: PAKISTAN/INUNDAŢII - Timp de peste o lună, precipitaţii excepţionale legate de muson s-au abătut asupra nord-vestului, centrului şi apoi a sudului Pakistanului, provocând moartea a cel puţin 1.760 de persoane şi 21 de milioane de sinistraţi.
AUGUST
- RUSIA/INCENDII/CANICULĂ - Incendiile au provocat moartea a circa 60 de persoane şi au devastat, timp de o lună, peste un milion de hectare de pădure şi turbă, au ars sate întregi şi au ameninţat centre nucleare din partea occidentală a ţării, confruntată cu o caniculă fără precedent.
- 7 august: CHINA/INTEMPERII - Torente de noroi gigantice au devastat o parte a oraşului montan Zhouqu, din regiunea Gansu, soldându-se cu peste 1.700 de morţi şi dispăruţi.
- 31 august: IRAK/SUA - La şapte ani după invazia din Irak, trupele americane îşi încheie oficial misiunea de luptă.
SEPTEMBRIE
- 5 septembrie: SPANIA/ETA: Gruparea separatistă bască armată ETA anunţă încetarea "acţiunilor ofensive armate", dar fără a preciza dacă este temporar sau definitiv. Guvernul consideră anunţul insuficient, cerând abandonarea definitivă şi fără condiţii a violenţei.
OCTOMBRIE
- 8 octombrie: NOBEL/PACE/CHINA - Premiul Nobel pentru Pace în 2010 este atribuit disidentului chinez aflat în detenţie Liu Xiaobo, "pentru eforturile sale durabile şi non-violente în favoarea drepturilor omului în China". Fostă personalitate a mişcării democratice din Piaţa Tiananmen în 1989, acest profesor de literatură a fost condamnat în 2009 la 11 ani de închisoare pentru "subminarea puterii de stat".
- 13 octombrie: CHILE/MINERI - 33 de mineri blocaţi în subteran timp de 69 de zile, în mina San Jose, sunt scoşi la suprafaţă la capătul unei operaţiuni istorice. Difuzat în direct de marile posturi de televiziune, "miracolul din San Jose" emoţionează lumea întreagă.
- 15 octombrie: ELVEŢIA/TUNEL - Cel mai lung tunel din lume a fost săpat în Alpii elveţieni, având ca miză descongestionarea traficului feroviar european.
- 27 octombrie: FRANŢA/PENSII/CONTESTARE: Parlamentul adoptă definitiv reforma pensiilor, care creşte vârsta legală de pensionare de la 60 la 62 de ani. Între iunie şi octombrie, milioane de persoane au ieşit în stradă, o mobilizare fără precedent de 15 ani. Cele 12 rafinării de metropolă intră în grevă, perturbând aprovizionarea benzinăriilor.
- 31 octombrie: BRAZILIA/ALEGERI - Fosta membră a gherilei Dilma Rousseff, în vârstă de 62 de ani, supranumită "doamna de fier", devine prima femeie care conduce Brazilia. Ea îi succede mentorului său, carismaticul preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, promiţând să îi continue opera.
- 31 octombrie: IRAK/VIOLENŢE - O grupare din cadrul al-Qaida pătrunde într-o catedrală catolică siriacă din Bagdad, omorând 44 de credincioşi şi doi preoţi, şi rănind alte 60 de persoane. Acest atac, comis înaintea unei sărbători, este unul dintre cele mai mortale comise împotriva creştinilor din Irak.
NOIEMBRIE
- 2 noiembrie: SUA/LEGISLATIVE - Republicanii obţin controlul în Camera Reprezentanţilor, fără a câştiga şi Senatul, într-o înfrângere pentru preşedintele democrat Barack Obama, care se declară pregătit să lucreze cu ei.
- 10 noiembrie: IRAK/GUVERN - Ţara iese din opt luni de criză după un acord privind partajarea puterii între diferitele formaţiuni. Acesta permite realegerea kurdului Jalal Talabani la preşedinţia republicii, a sunnitului Ussama al-Nujaif la preşedinţia Parlamentului, precum şi desemnarea şiitului Nuri al-Maliki în postul de premier.
- 13 noiembrie: MYANMAR/POLITICĂ - Aung San Suu Kyi, simbolul luptei pentru democraţie, este eliberată de juntă după mai mult de şapte ani de consemn la domiciliu. Încă de a doua zi, ea lansează un apel la unitatea forţelor democratice ale ţării, semnând revenirea sa pe scena politică.
- 19 noiembrie: RELIGIE/VATICAN - Aproximativ 150 de cardinali sunt invitaţi de Papa Benedict al XVI-lea la o zi de reflecţie asupra scandalului abuzurilor pedofile comise de membri ai clerului, aflat la originea celei mai grave crize prin care a trecut Biserica Catolică în ultimele decenii.
De asemenea, un Papă admite pentru prima dată, într-o carte de interviuri, utilizarea prezervativului "în anumite cazuri", "pentru a reduce riscurile de contaminare" cu virusul SIDA.
- 20 noiembrie: NATO/AFGANISTAN - Liderii NATO decid, la Lisabona, să îşi retragă trupele de luptă din Afganistan în termen de patru ani. Cu peste 700 de militari ucişi, anul 2010 este de departe cel mai mortal pentru forţele internaţionale, în nouă ani de război.
- 22 noiembrie: CAMBODGIA/BUSCULADĂ - Peste 350 de morţi în timpul unei busculade gigantice pe un pod care leagă Phnom Penh de insula Diamantelor, pe fluviul Mekong, unde se desfăşurau festivităţile cu ocazia Sărbătorii Apei.
- 23 noiembrie: COREEA DE NORD/COREEA DE SUD/ATAC - Pentru prima dată după Războiul din Coreea (1950-1953), Coreea de Nord bombardează o insulă locuită de civili din Coreea de Sud, provocând moartea a patru persoane şi rănirea altor 20. Acest atac pe insula Yeonpyeong declanşează tiruri de ripostă din partea Seulului şi provoacă un val de proteste internaţionale.
- 28 noiembrie: IRLANDA/AJUTOR - Adoptarea unui vast plan de ajutor din partea UE şi a FMI, de circa 85 de miliarde de euro, pentru a ajuta Irlanda în plină criză financiară. Pentru a beneficia de el, Dublinul a adoptat un plan de rigoare menit să scadă la o zecime, până în 2014, un deficit public astronomic.
- 28 noiembrie: HAITI/ALEGERI/HOLERĂ - Primul tur al alegerilor generale, în condiţiile în care ţara se confruntă cu o epidemie de holeră care a provocat de la începutul lui octombrie peste 2.500 de morţi. Fosta Primă Doamnă Mirlande Manigat şi candidatul puterii Jude Celestin merg în turul doi. Partizanii cântăreţului popular Michel Martelly, eliminat la limită, manifestează, acuzând puterea de fraude electorale.
- 28 noiembrie: COASTA DE FILDEŞ/PREZIDENŢIALE - Al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, care provoacă o criză politică, ambii candidaţi, Laurent Gbagbo şi Alassane Ouattara, revendicând victoria. Cei doi preşedinţi proclamaţi, dintre care unul singur, Alassane Ouattara, este recunoscut de comunitatea internaţională, au format Guverne.
DECEMBRIE
- 6-7 decembrie: IRAN/NUCLEAR: Reluare, la Geneva, a discuţiilor între Iran şi grupul 5+1, întrerupte de 14 luni, pentru a încerca să rezolve criza generată de programul nuclear iranian controversat.
- 7 decembrie: WIKILEAKS/SUA/MAREA BRITANIE - După 20 de zile de urmărire, fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, este plasat în detenţie la Londra, în cadrul unui caz de viol şi violenţă sexuală în Suedia, ţară care cere extrădarea sa. Începând de la 28 noiembrie, site-ul difuzează conţinutul a 250.000 de telegrame diplomatice americane, dezvăluind aspecte necunoscute ale diplomaţiei SUA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News