Dozele mari de medicamente utilizate pentru a stimula ovarele femeilor mai în vârstă care primesc tratament pentru fertilitate, ar putea fi cauza anomaliilor cromozomiale în “ ouăle” acestora, ceea ce duce la sarcini nereuşite şi chiar la copii cu handicapuri.
Autor: Ciprian Ciocan
Medicamentele hormonale sunt utilizate în FIV pentru a stimula ovarele să producă ovule suplimentare crescând şansele de fertilizare şi de implantare în uter. Însă acest procedeu nu este lipsit de riscuri, femeile fiind expuse la hiperstimulare.
Sub vârsta de 35 de ani stimularea uşoară poate fi utilizată. Dar peste această vârstă procedeul necesită doze mai mari de hormoni ridicând astfel riscul de nereuşită.
O echipă de cercetare din Marea Britanie, a prezentat la conferinţa anuală a Societăţii Europene de Reproducere Umană şi Embriologie din Stokholm că ovulele tratate prezintă mai multe anomalii decât cele recoltate de la femeile netratate din aceeaşi categorie de vârstă.
Tony Rutherford, preşedintele Societăţii Britaniceb de fertilitate , a declarat că descoperirea adaugă alte informaţii la ceea ce se ştia deja, informează Guardian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News