Diabetul zahar de tip, boala secolului 21. Complicațiile bolii

Diabetul zaharat de tip 2 este o problemă majoră de sănătate publică, cu o incidență de peste 400 de milioane de pacienți la nivel global, estimându-se o creștere de 50% în următorii 15-20 de ani.

Situația oamenilor care suferă de diabet zahar tip 2 în România

România pare a se afla pe locul 2 în Europa în ceea ce privește incidența diabetului zaharat de tip 2, conform studiului epidemiologic PREDATORR care a indicat o prevalență de 11.6% pacienți cu diabet zaharat și 18.4% cu prediabet, procent ce va evolua în viitor în diabet zaharat de tip 2.

Aceeastă poziție se va modifica probabil odată cu finalizarea unor studii epidemiologice în mai multe țări europene.

Complicațiile diabetului zahar de tip 2

Diabetul zaharat de tip 2, în evoluția sa, duce la aparitia a numeroase complicații. Cel mai dificil de abordat ca prevenție și tratament este creșterea riscului cardio-vascular: riscul apariției infarctului miocardic, al accidentului vascular celebral sau a bolii arteriale periferice. Riscul cardio-vascular este de 3-4 ori mai mare față de pacienții fără diabet zaharat.

Complicațiile specifice bolii sunt:

- retinopatia diabetică - prima cauză de orbire la adulți

- boala renală diabetică – prima cauză de intrare în sistemul de dializă și transplant renal

- piciorul diabetic – prima cauză de amputație non-traumatică a membrelor.

Cauzele apariției bolii

Cauzele exacte ale apariției diabetului zaharat nu sunt cunoscute. Cu toate acestea, specialiștii recomandă prevenția prin normalizarea greutății și un stil de viață sănătos. Dieta sănătoasa și un stil de viață echilibrat reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenție. Medicii atrag atenția asupra faptului că o dieta sănătoasă nu este reflectată doar prin alimentele consumate, ci si prin modul de preparare (gastrotehnia), frecvența și orarul meselor.

"Pentru prevenirea diabetului zaharat de tip 2, singura metodă eficientă la nivel national este screening-ul. Însă acesta trebuie să fie organizat, desfășurat periodic și urmat de o evidență clară a pacienților. Cum vorbim despre un proces care nu este implementat în România, pacienții ajung la medic în stadii avansate, când tratamentele recomandate sunt foarte costisitoare. De curând, au fost adăugate pe lista tratamentelor compensate noi molecule care vor salva viețile multor oameni",declară Conf.Dr. Cristian Serafinceanu- Șef Disciplină Diabet, Nutriție și Boli Metabolice din cadrul Institutului Național de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice „N. C. Paulescu" și Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.

Conform studiului PREDATORR realizat de către Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, prevalența diabetului zaharat de tip 2 la grupa de vârstă 60-79 de ani este de 21.9%, la grupa de vârstă 40-59 de ani este de 13.4%, iar cei cu vârsta cuprinsă între 20 și 39 de ani au o prevalență de 3%. Și copiii pot fi diagnosticați cu diabet zaharat de tip 2, începând cu vârsta de 10 ani, când specialiștii recomandă testarea celor cu risc pentru depistarea timpurie a bolii. Riscurile în cazul copiilor apar atunci când sunt prezente obezitatea, antecedente heredo-colaterale la rudele de gradul 1 sau stigmate de insulino- rezistență.

"MSD România se implică activ în programele de educare și informare a pacienților români și își dorește creșterea calității vieții acestora. Astfel, investind temeinic în informația oferită publicului, MSD România contribuie activ la creșterea stării de sănătate a românilor.", declară Fabrizio Giombini, Director General MSD România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel