Se joacă prin grajduri și cresc înconjurați de animale. Aceasta este, se pare, formula bogată în ciuperci și bacterii care îi protejează pe copii de astm și alergii. O confirmă un studiu publicat în revista științifică The New England Journal of Medicine.
Care este explicația? Sistemul imunitar are două mari roluri: să recunoască substanțele străine care pot să producă infecții și să lupte împotriva acestora. Pentru a se genera aceast răspuns corect este nevoie de prezența microorganismelor. Dacă acestea nu există, mecanismul defensiv se alterează și începe să răspundă la substanțe asemănătoare, dar nu patologice, cum ar fi polenul, ceea ce provoacă alergiile. Incidența acestei afecțiuni a crescut simțitor în ultimii ani, ajungând să fie prezentă la peste 20% dintre copii. Este ceea ce se întâmplă în orașe, unde abundă alergenii (în mochete, aerul condiționat și altele), iar microorganismele sunt mult mai puțin întâlnite. Bacteriile purtate de vaci și care se găsesc de obicei în grajduri sunt cunoscute pentru acțiunea lor de reducere a riscului de astm, spun specialiștii.
Nu exagerați cu igiena
Ca metode de prevenție în oraș, cele mai ușor de aplicat sunt evitarea igienei excesive, evitarea în cea mai mare măsură posibilă a contactului cu substanțele care pot provoca alergii, petrecerea a cât mai mult timp în stradă și urmarea sfaturilor mediclului în ceea ce privește dieta celor mici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu