De câţi bani ai nevoie pentru a te considera bogat?

comoara
comoara

„Bancheri”, „oameni bogaţi”, „1%” au devenit formele comune din lexicul manifestanţilor care protestează împotriva politicilor de austeritate promovate de guverne. Presa este plină de articole care îsi exprimă repulsia faţă de bogăţie şi de cei de la putere.

Autor: Anca Murgoci

Toată lumea are cel puţin o cunoştinţă care este bogată. Cu toate acestea, nimeni nu poate defini exact ce înseamnă să fii bogat. Patronul echipei de fotbal Chelsea, Roman Abramovich, a fost întrebat într-un proces dacă îl consideră bogat pe unul dintre asociaţii săi. El a răspuns: „mi se pare dificil să definesc când o persoană este bogată”.

În cartea sa „Richistan”, Robert Frank, reporter de la Wall Street Journal, a ajuns la concluzia că toţi oamenii au o definiţie proprie în ceea ce priveşte conceptul bogăţie. Unii consideră că un om bogat este acela care are mai mult decât are nevoie. Problema intervine atunci când încercăm să explicăm ce înseamnă  "nevoie”.

Un studiu realizat de firma de asigurări Hiscox  arată că veniturile anuale de 145.000 de dolari sunt insuficiente în Marea Britanie. Mulţi dintre respondenţi au declarat că pentru a fi bogaţi, ar trebui să aibă un venit de 230.000 de dolari. Pentru unele persoane, a avea propriul magazin este semn de bogăţie, indiferent dacă vorbim de magazinul din colţ sau de o companie multinaţională.

Astăzi, cuvântul bogat are o conotaţie ostilă. În ciuda crizei financiare, numărul celor bogaţi este în continuă creştere. Nu vorbim aici despre oamenii care au mai mult decât au nevoie, ci de oamenii care sunt miliardari. Clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume, publicat în revista Forbes, include un număr de peste 1.200 de persoane cu miliarde în conturi. Primele locuri ale celor mai fruntaşi oameni din lume sunt ocupate de ruşi şi de chinezi.

„Suntem 99%”. Acesta a fost mesajul manifestanţilor Occupy Walls Street, de pe data de 17 septembrie, mişcare care s-a extins în toate oraşele lumii. Termenul „1%” este folosit de către manifestanţii din întreaga lume pentru a îi defini pe cei bogaţi. Economistul Richard Wolff declară că „în perioada 1977-2007,  1% din populaţie era mai bogată decât restul de 99%”.

Bancherul este un alt cuvânt odios şi pentru mulţi oameni, acesta este reprezentat de acel om îmbrăcat la costum, care are un Ferrari, o casă imensă şi o soţie frumoasă. Pentru unii bancherul este un inamic. Potrivit BBC Mundo, în perioada 2009-2011, cele mai utilizate cuvinte alături de banchbaner, au fost dezonoare şi ruşine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel