Cum sunt afectate alimentele de poluarea mediului înconjurător

aultura
aultura

Poluarea mediului prezintă un mare risc pentru siguranţa alimentelor pe care le consumăm. Mediul este un factor determinant în alimentaţie pentru că determină ce alimente sunt disponibile în fiecare regiune geografică, condiţionează obiceiurile alimentare, afectează compoziţia nutriţională şi poate constitui o important sursă de contaminare. Următorul articol propus de În ceea ce priveşte poluarea mediului înconjurător, anumite metale grele care contaminează alimentele fac parte din crusta terestră a planetei. Efectele negative pot varia în funcţie de cantitatea metalelor grele care ajung în alimentele pe care le consumăm. Arsenic, mercur, plumb, aluminiu şi cadmiu sunt principalele surse de contaminare din mediul înconjurător pe care le găsim în alimente.

Mediul înconjurător ca sursă de poluare

Prezenţa bacteriilor este principala sursă de poluare care afectează alimentele, mai mult decât afectează metalele grele sau alte substanţe chimice. Salmonella, E.coli, Yersinia, Listeria sau Campylobacter sunt cele mai întâlnite bacterii care înregistrează o creştere importantă în mediu şi ulterior în alimentele pe care le consumăm şi devin din ce în ce mai rezistente. În ceea ce  priveşte substanţele chimice, cum ar fi metalele grele, trebuie spus că elementele cele mai importante îşi au originea în activitatea industrială.

Mercurul – Principala sursă de poluare o reprezintă industriile chimice care procesează, în natură, o mare cantitate de mercur care ajunge în alimentele pe care le consumăm. Peştele şi alte produse bazate pe peşte reprezintă o sursă majoră de mercur.

Plumbul – Plumbul este un metal greu, răspunzător pentru câteva probleme serioase de sănătate. În mod normal, plumbul nu pătrunde în apa freatică dacă au loc contaminări la suprafaţa solului. Problema apare atunci când plumbul contaminează apele de suprafaţă. Pentru ca astfel de evenimente sunt foarte rare, sistemele centralizate de purificare nu treatează apa cu scopul de a o curăţa de plumb. Acest metal este prezent în natură din cauza folosirii benzinei. S-a observat că în culturile vegetale situate mai departe de autostrăzi şi de drumurile  aglomerate, plumbul apare în cantităţi foarte mici.

Cadmiul – Este prezent în baterii, plastic sau în coloranţii industriali. Potrivit specialiştilor, ingerarea acestui metal se apropie de limita maximă impusă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Cadmiul se poate transfera uşor din sol la plante, ceea ce favorizează detectarea lor în produsele alimentare.

Pesticidele sunt un factor important de poluare a mediului înconjurător. Acestea nu se folosesc direct pe alimente, dar utilizarea lor pe terenurile agricole le afectează. Alimentele cele mai expuse riscurilor cauzate de pesticide sunt legumele, fructele, laptele (şi derivatele sale), uleiul, produsele de origine animală, cum ar fi carnea sau ouăle. Chiar dacă aceste substanţe chimice sunt controlate de legislaţie, iar folosirea lor este limitată, trebuie subliniat faptul că o cantitate importantă ajunge în alimentele pe care le consumăm.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel