Cum se face o operație la nas și ce riscuri presupune aceasta

nas
nas

Nasul, prin situarea sa în centrul feței, este cel care atrage atenția încă din primele momente ale interacțiunii între 2 persoane, astfel că, orice asimetrie sau dizarmonie, neconcordanța a dimensiunilor sau formei sale cu restul feței va fi sesizată imediat de interlocutor. Din această cauză foarte multe persoane apelează la rinoplastie, operația estetică la nas.

Ronplastia conferă dimensiunile și forma adecvate feței pacientului, corectează deci aspectul extern al nasului și/sau (după caz) înlatură unele defecte ale structurii interne a acestuia, restabilind o circulație corectă a aerului prin căile respiratorii intranazale. Există mai multe tipuri de rinoplastie, decizia asupra operației efectuate ține de particularitățile fiecărui pacient.

Ce tipuri de rinoplastie există.

Din punctul de vedere al structurilor ce vor fi corectate există rinoplastia totală, intervenție realizată atât la nivelul structurilor cartilaginoase, cât și la al celor osoase.

Rinoplastia parțială este o intervenție doar asupra structurilor cartilaginoase sau doar a celor osoase. În cazul în care pacientul are de exemplu o proemenință a vârfului nazal cu contur osos corect sau doar o cocoașă inestetică, pentru varful nasului nefiind necesare corecții.

Din punctul de vedere al numarului de intervenții la nivel nazal, există rinoplastie primară, atunci când nasul nu a mai suferit corecții în antecedente, aceasta fiind prima operație la acest nivel.

Rinoplastia secundară se realizează în cazul în care s-a efectuat în antecedente o operație de corecție a nasului (fie în urma unui traumatism, fie tot o intervenție în scop estetic sau funcțional). Există nasuri care au diformități importante sau sunt modificate în urma unor defecte/anomalii congenitale, sau traumatisme grave, astfel că, de obicei, în aceste cazuri sunt necesare mai multe intervenții pentru obținerea unui aspect cât mai estetic, a unei simetrii.

Prin rinoplastie se pot corecta, dimensiunile nasului (lungime, lățime, proiecția vârfului), imaginea sa de profil (cocoașa inestetică sau alte deformări ale conturului), forma nărilor.

Cine poate beneficia de rinoplastie

În cazul rinoplastiei realizate în scop estetic, pot beneficia de aceasta operație doar persoanele care au depășit perioada pubertății, în general peste 18 ani, deoarece este necesar, ca procesul de creștere să se fi încheiat, și persoanele ce nu suferă de afecțiuni grave cardio-vasculare, pulmonare sau psihice.

În ce constă operația de rinoplastie?

Exista două metode de realizare a operației de rinoplastie: metoda deschisă (cea mai des utilizată) și metoda închisă (aplicabilă doar la număr redus de cazuri, ce necesită corecții minore).

În rinoplastia deschisă se va efectua o incizie la nivelul columelei (porțiunea vizibilă ce desparte nărinele) și câte o incizie pe interiorul nărinelor, expunerea ulterioară a scheletului osteocartilaginos al nasului și remodelarea acestuia (având deci o vizibilitate directă asupra structurilor), reașezarea pielii pe noul schelet, introducerea de mese în narine și montarea unei atele care să ajute la menținerea noii forme a nasului.

În cazul metodei închise, incizii se fac doar pe interiorul nărinelor, motiv pentru care nu există o vizibilitate a directa a structurilor interne ale nasului, de aceea, această intervenție este aplicabilă în puține cazuri, cu defecte minore. Operația de rinoplastie durează în medie 1-2 ore și se realizează sub anestezie locală sau generală.

Cat dureaza perioada de recuperare?

Atela și pansamentul se vor îndepărta la 7-10 zile postoperator. Recuperarea în urma operației de rinoplastie durează în medie 2-3 saptamani. Principalele recomandari după operație vizeaza repausul fizic în primele 2-3 săptămâni postoperator, urmate de o reluare treptată a activităților fizice cotidiene și a sportului (la ~2 luni postoperator), protejarea de frig și de soare, dar și evitarea loviturilor la nivelul nasului. Rezultatul final al rinoplastiei este vizibil însă după aproximativ 6 luni-1 an.

Care sunt riscurile rinoplastiei?

Riscurile operației de rinoplastie sunt asemănătoare cu cele ale oricarei interventii chirurgicale (sângerare, edem, stare de rău general, dacă nu se respectă indicațiile medicului chirurg plastician).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel