Nu există protecţie totală împotriva radiaţiilor, atrag atenția inspectorii ANPC, în ciuda a ceea ce susțin producătorii. Loțiunile și cremele cu factor de protecție solară (FPS) trebuie folosite în funcție de tipul de piele.
„Niciun produs de protecție solară nu poate asigura o protecție totală împotriva radiațiilor UV, de aceea sintagmele de genul “ecran solar total” sau „protecție 100%” nu sunt corecte”, avertizează ANPC.
Mai mult, la ultimul control efectuat în Capitală, inspectorii de la Protecția Consumatorului au constatat că informațiile prezentate pe ambalajul și pe prospectul anumitor produse de protecție solară se bat cap în cap. Astfel, pe eticheta unei creme scria că ar trebui folosită “după plajă” iar în instrucțiuni era trecut “produsul se aplică înainte de expunerea la soare”.
Potrivit specialiștilor, persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare ar trebui să folosească, măcar în primele 4-5 zile de expunere la soare, creme cu factor de protecție 50, iar ulterior, pot opta pentru un factor de 20 sau 30. În schimb, persoanele brunete pot alege de la început o cremă cu FPS 20 sau 30.
În plus, pentru o aplicare eficientă, pielea trebuie să fie curată și uscată cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare, în mod uniform, fiind necesară reutilizarea după înot sau după ștergerea cu prosopul. De asemenea, pentru a obține protecția optimă împotriva radiațiilor trebuie aplicate 6 lingurițe pline de cremă pentru corpul unui adult.
Iubitorii de bronz trebuie să știe că autobronzantele nu sunt produse de protecție solară și deci nu protejează împotriva radiațiilor UV.
Comisarii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) ne sfătuiesc să ne alegem cu mare atenție produsele cosmetice de vară întrucât, de foarte multe ori, reclamele sunt mincinoase și induc în eroare consumatorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News