Au fost descoperite dovezi concludente conform cărora creierele copiilor care suferă de autism sunt foarte diferite de cele ale unor copii normali, informează publicaţia Time. Un nou studiu a relevat un exces de celule cerebrale la copii cu autism, lucru care se asociază cu originile acestei boli: in utero versus în perioada dinaintea naşterii.
Autor: Andreea Bădoiu
Cercetarea a fost publicată în Journal of the American Medical Association (JAMA). Specialiştii de la Universitatea din California, San Diego, au descoperit că micuţii care suferă de autism au aproximativ cu 67% mai multe celule nervoase în porţiunea de creier cunoscută sub numele de cortexul prefrontal, decât copii sănătoşi. Cortexul prefrontal este răspunzător pentru procesarea abilităţilor sociale, comunicării, funcţiilor cognitive şi limbajului – adică toate zonele în care copiii care suferă de autism au deficienţe.
Liderul echipei de cercetători, Eric Courchesne, a studiat creierele a 7 băieţi care sufereau de autism, cu vârste cuprinse între 2 şi 16 ani. Medicul a examinat encefalele după moartea copiilor, comparând rezultatele cu examinări similare efectuate pe creierele unor copii sănătoşi care au decedat la vârste similare. Excesul de neuroni descoperit a fost surprinzător tinând cont că, în majoritatea cazurilor, deficitele abilităţilor sociale (pe care le au, de obicei, copii cu autism) sunt strâns legate de ţesutul nervos insuficient.
„Când ne gândim la inabilitatea de a face faţă unor informaţii complicate, ne gândim, de obicei, la deficite de celule nervoase”, a spus Eric Courchesne. „Dar, ceea ce am descoperit este exact opusu”, a adăugat el.
Totuşi, din punct de vedere funcţional, copiii autişti ar putea suferi de o lipsă de conexiuni nervoase adecvate, din moment ce surplusul de neuroni nu corectează deficienţele lor la nivel de comunicare cu ceilalţi. Această situatie, spune Courchesne, „poate conduce încetinirea sau denaturarea interacţiunii active între diferitele regiuni din creier”.
Interacţiunea socială şi comunicarea, spre exemplu, necesită ca între nervii aflaţi în regiuni depărtate ale creierului să se creeze o legătură. Gandiţi-vă la prea multe celule care se dezvoltă precum o pădure şi sufocă celelalte legături neuronale esenţiale.
La fel de relevant este şi faptul că excesul de neuroni în cortexul prefrontal nu este dobândit înainte de naştere, ci în timpul dezvoltării timpurii, în uter. Acest lucru sugerează că schimbările responsabile de declanşarea autismului apar mult mai devreme decât credeau cercetătorii.
„Ştiind că avem un anumit tip de defect care apare foarte devreme în dezvoltare, ne ajută să ne concentrăm pe următorii paşi ai cercetării, paşi care vor dezvălui ce anume cauzează acest exces de celule nervoase”, a spus medicul Eric Courchesne. „Şi, să sperăm că vom descoperi un nou tratament care să ajute copii (şi pe familiile) lor să facă faţă mai uşor simptomelor autismului”, a adăugat cercetătorul.
Citeşte şi:
A fost descoperit mecanismul genetic care ar putea provoca autismul
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu