Consumul exclusiv de salată şi hidratarea insuficientă, în top 10 greşeli dietetice

Problema greutăţii corporale excesive a fost şi va fi probabil întotdeauna un subiect care va preocupa un procent important al populaţiei globului, afirmă nutriţionistul Lygia Alexandrescu, adăugând că în top 10 greşeli dietetice se află consumul exclusiv de salată şi hidratarea insuficientă.

Din păcate, cele mai utilizate diete sunt cele 'la modă', care determină efectul yo-yo şi nu ajută la procesul de slăbire pe termen lung. Există o serie de persoane care îşi controlează în special cantitatea de alimente ingerată, menţinând o balanţă energetică negativă şi care reuşesc să se menţină suple. O altă categorie de persoane susţin urmarea unei diete de scădere ponderală în mod permanent, însă fără rezultat. În această ultimă categorie intră persoanele care cel mai probabil fac o serie de greşeli nutriţionale mai puţin evidente. Bineînţeles că şi afecţiunile asociate supraponderalităţii pot fi o cauză directă a acestor rezultate negative, însă aceste situaţii sunt statistic vorbind mult mai rare, susţine ea.

Într-un top 10 greşeli dietetice pentru care regimul de slăbire nu are rezultatele scontate, Lygia Alexandrescu enumeră nerăbdarea şi obiectivele nerealiste.

Studiile arată ca persoanele care slăbesc într-o perioadă suficient de lungă se menţin mai bine la greutatea normală. Un ritm de scădere ponderală sănătos înseamnă 0,5 - 1 kg pe săptămână, spune ea.Micul dejun zilnic

De asemenea, absenţa micului dejun - consumarea zilnică a unui mic dejun copios este esenţială pentru furnizarea energiei necesară organismului încă de dimineaţă şi pentru prevenirea apariţiei poftei de dulce, cantitatea de alimente ingerate - alimentele consumate trebuie contabilizate atât cantitativ cât şi calitativ şi de multe ori cel mai indicat este să se noteze tot ce se ingerează şi mai ales la ce oră, hidratare insuficientă - pentru controlul greutăţii şi pentru menţinerea stării de sănătate se recomandă un aport mediu de apă de 30 ml/ kg corp/ 24 h.

Alte greşeli, adaugă Lygia Alexandrescu, sunt alegerea fructelor în locul sucurilor de fructe - fructele sunt bogate în fibre şi nu doar în calorii cum sunt sucurile; etichetele produselor - descrierea nutriţională de pe ambalajul produsului este importantă atunci când suntem în dietă, iar o atenţie specială trebuie acordată conţinutului de grăsimi săturate şi sodiu; excluderea alimentelor preferate - eliminarea completă a unor alimente care toată viaţa ne-au făcut plăcere nu face decât să stimuleze pofta faţă de aceste alimente şi să producă un sentiment de frustrare şi de aceea, ocazional şi în cantităţi mici, aceste alimente se pot consuma.

Totodată, ea mai spune că un consum exclusiv de salată poate fi o mare capcană, deoarece în compoziţia salatelor există sosuri, brânză, crutoane şi toate sunt aducătoare de calorii.

Mâncatul în oraş a devenit şi la noi o practică uzitată de persoanele foarte ocupate. Trebuie înţeles că modul de preparare, dar şi ingredientele folosite în bucătăriile restaurantelor nu îmbracă cele mai dietetice forme. Atenţie şi la cantităţi, şi la desert! Înfometarea, atunci când în dieta zilnică există un număr foarte redus de calorii, mai puţin de 1.000, metabolismul începe să încetinească viteza arderilor. În plus, în momentul în care se renunţă la înfometare, kilogramele îşi fac imediat apariţia şi chiar în număr mai mare, conchide nutriţionistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel