Cel care a inventat acum mai mult de 40 de ani o tehnică de scoatere blândă a varicelor, prof. dr. Horațiu Angelescu, avertizează asupra consecințelor „noilor” metode de tratare a varicelor, practicate de tot mai multe cabinete medicale și de dermatologie, Au apărut numeroși medici care se laudă cu tratamente miraculoase, operații cu laser sau chiar prin radiofrecvență, Dar nu întotdeauna au și efect, ba chiar pot lăsa sechele, avertizează specialiștii.
Diferiți medici se laudă că pot trata varicele cu medicamente. Rezultatul, în majoritatea covărșitoare a cazurilor este aruncarea banilor pe fereastră, căci „nu poți să iei ceva pe gură și să crească valvele”, explică pentru De Ce News prof. dr. Horațiu Angelescu. Acesta exemplifică cu cazul unei paciente care a ajuns la intervenția chirurgicală după ce a cheltuit 6.700 de lei pe medicamentele prescrise de anumiți medici. „Sigur, orice pacient ar dori să scape de operație și preferă tratamentul medicamentos, numai că trebuie să știm că tratarea eficientă a varicelor presupune îndepărtarea cauzelor ce au dus la această afecțiune, iar medicamentele nu pot face acest lucru. Astfel, boala evoluează, căci nu poate fi prevenită ca în alte cazuri cu metode profilactice. Fizioterapia și mișcarea nu ajută decât la prevenirea complicațiilor, dar nu și a afecțiunii”, a specificat prof. dr. Angelescu, care punctează că un pas înainte ar putea fi realizat prin ingineria genetică, pentru că este vorba despre o afecțiune ereditară.
Ruperea unei varice poate fi fatală
Nu este vorba despre o afecțiune care să ducă la deces, dar dacă nu îi acordăm atenția necesară, poate deveni fatală. „Vă pot exemplifica cu cazul unei femei care a fost ciupită de un cocoș. Traumatismul a provocat sângerarea, iar în cazul unui vas bolnav, hemoragia nu se oprește. Pacienta a pierdut, astfel, 8 litri de sânge, ceea ce a dus inevitabil la deces. Finalul tragic ar fi putut fi evitat prin ridicarea piciorului și folosirea unei comprese”, a explicat prof. dr. Angelescu.
Varicele nu se tratează la dermatolog
Cea mai temută complicație a varicelor o reprezintă ulcerul varicos (de gambă). Astfel, dacă pe un teren varicos apare o rană, aceasta nu se va vindeca. Ulcerul de gambă este considerat greșit de unii medici ca o afecțiune dermatologică. Și insistă să-l trateze dermatologic, deși nu au niciun rezultat. Prof. dr. Angelescu a exemplificat cu un caz al unui bărbat tratat timp de 30 de ani de un dermatolog, care, în final, l-a trimis la specialist, cu ajutorul căruia, după eliminarea cauzei, s-a vindecat în mai puțin de o lună. „Tratat dermatologic, ulcerul varicos nu are nici măcar tendința de vindecare”, a precizat prof. dr. Horațiu Angelescu.
Idei noi de tratament ce duc la complicații noi
Nu tot ce este nou este și bun. Ca și în alte domenii ale medicinei, și în tratarea varicelor au apărut tratamentul cu laser sau radiofrecvență. Laserul, adică lumina concentrată la 10 la puterea a zecea sau chiar la a 15-a, nu face decât să ardă vena pe dinăuntru. Același efect, este obținut și prin radiofrecvență, adică topirea venelor la 70-90 de grade Celsius, o metodă deosebit de costisitoare. Pe lângă factorul financiar, aceste metode nu rezolvă problema. „Am avut o pacientă care a venit din Spania, tratată cu laser, iar după 3 ani boala recidivase, lucru absolut normal, căci nu fusese înlăturată cauza”, explică prof. dr. Angelescu.
Venele nu sunt geamuri termopane să le „fixăm” cu spumă
Un alt procedeu „inovator” este folosirea unei spume speciale, o soluție iritantă, care să aibă rolul de astupare, „Problema este că se amestecă cu aer și știm cu toții că nu e bine să bagi aer în vene, căci bulele de aer pot ajunge la creier și pot da naștere la complicații grave”, specifică prof. dr. Angelescu.
Unii medici preferă să smulgă venele bolnave ca și cum ar fi țevi sparte
Operaţia clasică de varice se numeşte "stripping", adică smulgere. Se introduce o sârmă ca un cârlig de sus până jos în vena varicoasă şi ea se smulge, scoţând-o ca întoarcerea pe dos a unui deget de mănuşă. Din păcate, după această operaţie, omul trebuie să rămnă internat cinci-şase zile şi să i se facă tratament medicamentos. Nici această metodă nu este cea mai fericită. Vena varicoasă nu este o ţeavă fără nici o legătură cu vecinătăţile. Vena are legături de vase laterale cu restul sistemului circulator, ea se leagă şi cu vase de limfă, şi cu nervi. Când prin metoda stripping se smulge vena varicoasă, toate aceste conexiuni se rup.
Metoda „blândă” se dovedește cea mai bună
Prof. dr Horaţiu Angelescu, acum 40 de ani, a inventat o metodă blândă de scoatere a varicelor. El nu smulge în întregime vena, ci o scoate pe bucăţele. Face nişte incizii mici, ascunse în ridurile pielii, şi trage afară un segment de venă varicoasă pe care o leagă, izolând-o de restul vecinătăţilor, şi apoi o scoate. Scoţând pe segmente vena varicoasă, operaţia este blândă. Nu există cicatrice vizibile, iar pacientul poate pleca acasă în numai câteva ore. Numai că este o procedură minuțioasă și nu toți medicii au răbdarea necesară. „Trebuie să te cobori în genunchi, la nivelul afecțiunii, Unii medici fac această procedură incomplet”, a precizat prof. dr. Angelescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu